Column Wim de Graaf: Tante

Emmen

Samen met de nichten van mevrouw Kingsma zat ik op haar kamer in het verzorgingstehuis de uitvaart van hun tante te regelen. Hun lieve tante was altijd heel goed voor ze geweest. Ze was twee keer getrouwd geweest, maar ze had zelf nooit kinderen gekregen.

Haar nichtjes verloren op jonge leeftijd hun ouders en het was eigenlijk vanzelfsprekend dat zij zich over hen zou ontfermen. Ze werd officieel hun voogd. Het kostte haar geen enkele moeite deze dankbare rol te vervullen. Ze was trots op het feit dat ze hun voogd was en erg trots op de band die ze had met haar nichtjes. De nichten bezochten haar vaak en sloegen hun tante bij feestjes nooit over. Ze wilde er altijd graag bij zijn. Ze had humor en hield van een grapje op zijn tijd. En nu zaten ze met zijn tweeën met mij aan tafel om haar uitvaart vorm te geven. Ze kenden hun tante door en door en beslissingen werden dan ook snel en moeiteloos genomen. Mevrouw Kingsma zou op haar eigen kamer worden opgebaard. Op haar eigen bed in haar vertrouwde omgeving omringd door haar persoonlijke spulletjes. Ik belde met het crematorium om de datum van de afscheidsplechtigheid vast te leggen. Toen ik snel even ruggespraak hield met de nichtjes of de datum en de tijd goed was zei de oudste nicht: “Ja hoor, ze zou anders die dag gaan barbecueën met alle bewoners, maar dan gaan ze nu dus naar haar crematie.” Aan de andere kant van de lijn bleef het stil. In de kamer bleef het ook even stil, maar toen begonnen de nichten te schaterlachen. Eventjes was er weer de humor in de kamer van hun tante, zoals ze die zo goed van haar kenden. Wim de Graaf Yarden Uitvaartzorg Coevorden en Emmen De columns van Wim en zijn collega’s zijn gebundeld in een boekje: ‘Bijzondere verhalen over afscheid’. Hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunnen lezers van deze krant gratis bestellen door een e-mail met naam- en adresgegevens en de code ZOH te sturen naar: bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Redactie