Doorloper met Hennie Jorritsma: ‘Huilen even gezond als lachen’

EMMEN

De Emmense Hennie Jorritsma is 54 jaar en werkzaam als coach voor zorgverleners. Stappen was vroeger niet echt haar ding. Lees meer over Hennie in deze Doorloper.

Een relatie? “Ja, ik ben 32 jaar gelukkig getrouwd met Alfons.” Emmen is voor mij… “De plaats waar ik geboren en getogen ben. Op mijn 27e verhuisden we naar Zwolle. Na negen jaar verhuisden we voor twee jaar naar Hoevelaken. Toen we de mogelijkheid kregen om terug te keren naar Emmen was ik dolgelukkig. Het voelde als thuiskomen. Geen dag spijt gehad, ik vind Emmen een heerlijke plaats om te wonen.” Als ik de baas van Emmen zou zijn, dan... “Dan heb ik een hele grote uitdaging en dan hebben de Emmenaren een probleem, haha! Ik laat het toch maar liever aan anderen over.” Vroeger ging ik altijd stappen in… “Als ik ging stappen dan was dat in Emmen. In Funny Castle. Veel heb ik het niet gedaan, want het was toch niet echt mijn ding.” Als mijn favoriete sportclub wint, dan… “Ik vind het leuk om naar sport te kijken: handbal, volleybal, wielrennen en kunstrijden op de schaats. Een favoriete club heb ik niet, alhoewel ik E&O een warm hart toedraag omdat ik daar als kind met veel plezier heb gehandbald. Ik heb ook erg genoten van het EK damesvoetbal, afgelopen zomer.” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was… “Mijn buurjongetje Jacques. Als kleuters waren we onafscheidelijk en we dachten dat het altijd zo zou blijven. De realiteit was anders, want hij verhuisde naar een ver land.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed… “Er is elke dag wel iets om te lachen. Zo liep ik vorig week met de hond, om een voorbeeld te noemen. Een kind in een tuin op een trampoline begroette mij, maar ik was in gedachten en had het niet in de gaten. Het kind gaf niet op en ging veel harder roepen. Ik keek op en groette enthousiast terug. Ik kreeg een dikke glimlach terug. Zó mooi! Een genietmoment. Waar ik ook goed om kan lachen zijn de conferences van Brigitte Kaandorp. Ik vind haar geweldig.” En dat ik huilde ook… “Soms gaan de dingen niet zoals je het had gewenst. Het leven gaat gepaard met ups en downs. Huilen is naar mijn mening even gezond als lachen, dus ik geef mijn tranen de ruimte als ik verdrietig ben.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is… “De boeken die Maria Meynen schreef, maakten zo rond 1980 grote indruk op mij. Zij schreef onder meer De Cirkel. Dat is een openhartig en ontroerend boek over het gevecht met de drugsverslaving van haar zoon.” Je kunt me wakker maken voor… “Noodgevallen, dan sta ik zo naast mijn bed. Slapen vind ik ook wel héél fijn, dus laat me maar lekker doorslapen.” Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom is… “Lekker wandelen met de hond. Als ik weer thuis ben geniet ik van een kop koffie en lees ik de krant.” Als ik niet in Emmen zou wonen, dan… “Ik heb geen enkele behoefte om het elders te zoeken, maar als ik een andere mooie plek op de wereld zou moeten kiezen? Dan zou het Noorwegen zijn.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje… “Alle mensen die zich inzetten voor anderen, maar waarvan het voor de buitenwereld niet zichtbaar is.” Wat ik vroeger wilde worden is… “Stewardess. Ik had er als kind een romantisch beeld van, want reizen over de hele wereld leek me geweldig.” Wat ik uiteindelijk geworden ben, is… “Verpleegkundige en dat is een fantastisch beroep. Sinds enkele jaren werk ik ook als zelfstandig coach voor mensen die zorgen voor anderen. Professioneel of in een privésituatie.” Mijn hobby’s zijn… “Ik vind het fijn om te wandelen en ben graag bezig in de tuin. Ook vind ik het heerlijk om in studieboeken te duiken en daardoor nieuwe kennis op te doen.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is… “Dat zijn er meerdere. Bovenaan staan een gelukkig huwelijk, twee prachtige kinderen die inmiddels volwassen zijn en daar is inmiddels een fijne vriend van mijn dochter bijgekomen. Voor mij persoonlijk was het succesvol afronden van de bachelor psychologie aan de Open Universiteit op mijn 47e een hoogtepunt. Daarna heb ik nog diverse coachopleidingen gedaan en in 2014 ben ik als zelfstandige gestart met Coachpraktijk Emmen. ‘Voor leren en ontwikkelen ben je nooit te oud’, is dan ook mijn motto. Dat geldt ook voor mijn cliënten en ik vind het fantastisch om ze daarin te ondersteunen. Binnenkort verruil ik de praktijk aan huis voor een praktijk aan de Hooggoorns hier in Emmen. Dat is weer een mooie stap waar ik me op verheug.”

Meedoen?

Meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie