Taiwan wil verpleeghuis à la De Bleerinck

EMMEN

Een delegatie uit Taiwan bracht donderdag een bezoek aan de Emmer woonzorglocatie De Bleerinck van Zorggroep Tangenborgh. Het bezoek bestond uit neurologen, psychologen, investeerders en een architect.

De manier van omgaan en verzorging van dementerenden in Nederland en Taiwan is een wereld van verschil. Het doel van het bezoek was om te zien en te ervaren hoe Zorggroep Tangenborgh zorg verleent aan haar dementerende bewoners. De Taiwanezen zijn zo onder de indruk van de visie en de daarop gebaseerde bouwstijl van Tangenborgh dat zij dit willen gebruiken voor het bouwen van een verpleeghuis in Taiwan.

Onder de indruk

Na een presentatie, rondleiding en vele vragen ging de delegatie onder de indruk weer naar huis. Henk Pomper van Tangenborgh is specialist in dementiezorg en voorlichter en rondleider voor groepen in De Bleerinck. Pomper: "Voor Tangenborgh zijn wonen, welzijn en zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij zien de bewoner als compleet mens en kijken verder dan alleen de fysieke of mentale klachten. Ik heb de Taiwanese groep vertelt en laten zien dat je door een genormaliseerde omgeving en activiteiten aan te bieden die gericht zijn op de individuele mens, het gedrag en de reacties van bewoners positief kunt beïnvloeden. Dit maakte veel indruk." Afgesproken is dat er contact wordt gehouden met Tangenborgh. Onder meer om mensen uit Taiwan op te leiden naar het voorbeeld van de wijze van zorgverlening in De Bleerinck.

Auteur

Redactie