Heden en Verleden: Het vliegende spaghettimonster

Emmen

“Daar komt een kleine Doutzen Kroes.” De fotograaf grijnsde, terwijl het meisje uit mijn mentorklas ging zitten op de kruk. Er volgde een felle flits en de volgende was aan de beurt. “Hé, een Justin Bieber lookalike!”

Leerling na leerling schuifelde richting de fotograaf en ik sloot de rij af met knikkende knieën. “En daar is de docent”, zei de fotograaf. “Ga maar mooi zitten en denk aan Ajax.” Toen hij dat zei verdween zelfs de gemaakte glimlach van mijn gezicht. Hij merkte het ook op. “Geen fan?” Ik schudde mijn hoofd. “Zeg dan maar cookie!” Ik deed mijn best om zo overtuigend mogelijk cookie te zeggen. Het toestel flitste en ik keek snel naar de foto op de computer. Ik stond erop als een zak aardappelen met een blik in mijn ogen als een dementerende kerkuil. Zuchtend dreef ik de leerlingen naar de groepsfoto. Heeft u zelf nog oude klassenfoto’s? Het is altijd lachen om de kleren van die tijd. Hoeveel oude klasgenoten kent u nog? Had u ook zo’n grappenmaker in de klas die ezelsoren maakte achter iemands hoofd? Het is soms geen gemakkelijke klus om een goede foto te maken van een stelletje pubers, maar een beetje chaos is misschien ook wel leuk. Een klein geheim is dat ik er al jaren over fantaseer om verkleed op de schoolfoto te gaan. Het lijkt me geweldig om in het schoolsysteem te staan met een ooglapje en een haak, met een krulsnor, een kroon of verkleed als gladiator. Ik heb echter nooit de moed gevonden. Leerlingen hebben echter wel lef wel om te stunten. Ook dit jaar was er namelijk weer iemand die een vergiet uit de tas haalde en het op zijn hoofd zette. En een vergiet is niet zomaar gekozen door hem, want dit keukengerei is het hoofddeksel voor een nieuwe religie: de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Dit geloof - ook wel het Pastafarisme genoemd - werd in 2005 opgericht in de Verenigde Staten om de spot te drijven met religies. Bij de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is de hemel is gevuld met biervulkanen en piraten spelen een belangrijke rol in hun scheppingsverhaal. In plaats van tien geboden hebben ze acht ‘liever-nieten’ en hun god wordt afgebeeld als een vliegende kluwen spaghetti met twee gehaktballen als ogen. De volgelingen zijn herkenbaar aan het vergiet op hun hoofd. Vooral veel christenen zijn over dit nieuwe geloof gevallen. Ze vinden het absurd dat iemand deze dingen kan geloven. Maar dit is precies wat de Pastafarians willen: mensen aan het denken zetten. Is een man met een baard in de wolken wel geloofwaardig? Of een schip waarop alle dieren werden gered? En waarom mag een keppeltje of hoofddoek wel op de foto en een vergiet niet? Ambtenaren hebben er een zware klus aan om te voorkomen dat honderden mensen met een vergiet op hun paspoort komen te staan. Omdat onze school ook een mini samenleving is ben ik benieuwd of de vergietfoto ook in het leerling systeem te zien is. We zien het snel genoeg. En om het hele verhaal nog een beetje gekker te maken: het Nederlandse hoofdkantoor van deze snelgroeiende religie staat in Emmen. Docent en schrijver Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie