Column Coevorden Verbindt: Thuis

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is wethouder Joop Brink aan de beurt.

Ieder jaar - na de zomervakantie - krijgen we thuis twee gasten op bezoek. Mijn neef en zijn beste vriend. Dat klinkt niet zo bijzonder, maar dat is het toch wel. Ze komen namelijk uit Oostenrijk en zijn beiden visueel gehandicapt. Of, zoals ze het zelf zeggen: “We zijn stekeblind.” Zoals elk jaar gingen we ook deze keer weer een dag naar Amsterdam. Dat is inmiddels een goede traditie geworden. Een leuk uitje bedenken voor gasten die niet kunnen zien is soms best een uitdaging. Een museum is doorgaans geen optie als je blind bent. Een schilderij in braille heb ik nog niet gezien en beeldhouwkunst mag je meestal niet aanraken. Voor je het weet ligt er een aardewerken kunstwerk aan gruzelementen, omdat - ondanks mijn aanwijzingen - er toch een beeld in de weg stond. Alleen al de gedachte doet je het zweet uitbreken. Nee, we gaan gewoon naar de Heineken Experience. Veel beweging en geluid. Lekker een biertje na en daarna de stad weer in. Waar onze gasten zich bij ons in Dalen prima redden, is dat in Amsterdam toch anders. Bij ons weten ze inmiddels vrij goed de weg. In huis, maar ook in het dorp. En als ze er niet uitkomen spreken ze iemand aan op straat. Probeer in Amsterdam nog maar eens iemand te vinden die de weg echt kent. Het is er zo overladen met toeristen dat ik me afvraag: is dit nou nog leuk? Zie je als toerist nog het echte Amsterdam? Terwijl we door Amsterdam slenterden dacht ik terug aan de tour die we als college twee weken geleden hebben gemaakt. Een week lang bezochten we verschillende locaties in de gemeente die me weer deden beseffen hoe mooi Coevorden is! We spraken met betrokken inwoners die zich inzetten voor hun wijk of dorp, voor hun eigen bedrijf, stichting of vereniging, voor patiënten, voor zichzelf en voor elkaar. Allemaal mensen die trots zijn op de plek waar wij wonen. Voor een dag vind ik Amsterdam een leuke stad, maar terugdenkend aan de tour besef ik me dat ik als ‘verdrentste’ Twent echt thuishoor in onze gemeente. En zeg nou zelf: wat heeft Amsterdam dat Coevorden niet heeft? Een gracht hebben we. Mooie gevels hebben we. Kunst en cultuur hebben we ook. En wat ik het mooiste van alles vind? Ik voel me hier - net als mijn Oostenrijkse neef en zijn vriend - altijd thuis. Wethouder Joop Brink

Auteur

Redactie