BWB-school doet mee aan First Lego League |

DALEN/COEVORDEN

Een groep leerlingen van obs Burgemeester Wessels Boer doet mee aan de landelijke First Lego League. Zij worden bijgestaan door de Coevorder scholengemeenschap De Nieuwe Veste.

Door Kristian Elders Het Buitenlokaal hielp bij de realisatie van deze pilot voor de groepen 7 en 8 van de school in Dalen. Dirkjan Bours zegt namens Het Buitenlokaal dat het de bedoeling is dat in het volgende schooljaar meerdere basisscholen de vruchten van de samenwerking met De Nieuwe Veste gaan plukken. Het Buitenlokaal wil het basisonderwijs in de gemeente Coevorden ondersteunen bij de invoer van cultuur-, natuur- en techniekonderwijs. De aftrap van de pilot was vorige week in de BWB-school. Groep 7 doet met één team mee en hetzelfde geldt voor groep 8. Leraar Henk Wilting verwacht pittige missies voor zijn leerlingen. Dat weet ook leerkracht Joost Engel van De Nieuwe Veste. Hij kwam samen met de techneuten Hendry Blokzijl en Rick Strijker uit havo 5 naar Dalen. Blokzijl woont in het Overijsselse De Krim en Strijker in Gees. De leerlingen uit Dalen gaan robots bouwen van lego en deze programmeren voor verschillende taken. Het is de bedoeling om een missie - dat kan een probleem in de buurt van de basisschool zijn - op te lossen met water als thema. “Doorzettingsvermogen wordt gevraagd”, zegt Engel in de basisschool. “Er moet tot op de centimeter nauwkeurig worden geprogrammeerd. Er zijn punten te verdienen als een missie is geslaagd.”

Regiofinale

De BWB-school krijgt twee dozen met lego in bruikleen van De Nieuwe Veste. Tijdens de schoolfinale in De Nieuwe Veste op donderdag 16 november maakt een van de teams uit Dalen kans op deelname aan de regiofinale, die een maand later (zaterdag 16 december, red.) in Emmen wordt gehouden bij het Drenthe College. De aftrap in Dalen duurde iets meer dan een uur. De leerlingen van De Nieuwe Veste komen in elk geval elke dinsdagmiddag langs voor het project. De teams van de BWB-school luisteren naar de namen HydroDevils en Aquarius. Wilting: “We weten wat deze leerlingen kunnen. Er zitten techneuten bij. Ze hebben belangstelling. Er zijn na loting ook kinderen afgevallen.” Strijker en Blokzijl hebben zin in de komende tijd. “Dit is een keer iets anders dan een langdradig onderzoek. We vinden het mooi om leerlingen in de praktijk te begeleiden en hebben het niet zo op het schrijven van teksten als opdracht voor school.” Meer informatie staat op www.firstlegoleague.nl.

Auteur

Redactie