Burgemeesterscolumn: Buitenland

Emmen

Het was een geweldige vondst van Floortje Dessing. Ze reisde de hele wereld over, kwam in alle uithoeken van de wereld en bezocht de meest exotische plaatsjes op aarde. Maar toen ze een plekje zocht voor een mooie camping, kwam ze terecht in Zandpol. Even dacht ze dat ze in Nieuw-Amsterdam was. Want dat bekte zo lekker. Maar daar dachten de inwoners van Zandpol toch anders over: welkom in Zandpol. En de camping noemde ze meteen ‘Buitenland’. Een vondst. Want zelfs voor Floortje Dessing voelt het mooie Zandpol blijkbaar als een soort Buitenland.

In Emmen houd ik me veel bezig met ‘binnenlandse zaken’. Er is in de gemeente genoeg te doen, maar zo nu en dan houden we ons ook bezig met ‘buitenlandse zaken’. Zo zijn wethouder Arends en ik al op zondag in Den Haag. Op maandag start de China-Nederland conferentie. Verschillende Nederlandse steden ontmoeten daar hun Chinese partnerstad. Daar ontvangen we een delegatie van onze partnerstad Shangluo. Dat is een Chinese stad van meer dan twee miljoen inwoners (drie keer Amsterdam). Op maandag is er eerst een officieel gedeelte waar we gezamenlijk achtergrondinformatie krijgen. In de middag maak ik kennis met de delegatie. Gelukkig is er een tolk bij. Want slechts een van de Chinezen spreekt wat beperkt Engels. Op dinsdag begeleiden onze ambtenaren hen door Prinsjesdag. Woensdagochtend zie ik de delegatie weer in Emmen. Nu hebben we permanent de beschikking over een tolk, die Nederlands en Chinees spreekt. Na mijn welkomstwoord op de Stenden Hogeschool zien we een indrukwekkende presentatie van de Chinese stad. Het land maakt enorme ontwikkelingen door, waar wij van zouden kunnen profiteren. Tijdens de slotmaaltijd in Zuidbarge worden deze mogelijkheden verkend. Mijn belofte om in de loop van 2018 met een delegatie vanuit het bedrijfsleven van Emmen hun kant op te komen valt goed. In dezelfde week heb ik ook een heel andere buitenlandse ontmoeting. In Wildlands open ik een congres voor honderden dierentuindirecteuren. Een van hen beheert een dierentuin in een stad in Palestina. In het verleden is een delegatie uit Emmen daar op bezoek geweest. De dierentuin draait heel behoorlijk, maar de omstandigheden zijn allesbehalve goed. De stad wordt letterlijk omringd door de Israëli’s en binnen de muren is het geen vetpot. We proberen met onze Vereniging Nederlandse Gemeenten te bekijken hoe we kunnen helpen. Ik sluit de week af met een ontmoeting die wat vertrouwder is. Een oud-burgemeester van een van onze Duitse zustersteden Georgsmarienhutte komt langs. Met de voormalige gemeente Schoonebeek is een band ontstaan die tot op de dag van vandaag voortduurt. We bekijken vanaf ons balkon het plein. De man is zichtbaar onder de indruk van de recente veranderingen in Emmen. Natuurlijk zijn we vooral in Emmen aan het werk. Soms doen we dat ook in de provincie, en we proberen de banden met het Rijk goed te houden. Maar het blijft van belang om ook over de landsgrenzen heen te kijken. Emmen heeft ook Buitenland nodig. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie