Kraanvogelexpositie heet 25.000e bezoeker welkom

EMMEN/WEERDINGE

De spanning stijgt zaterdag 23 september omstreeks 15.15 uur. Onverwachte zenuwen komen boven bij de kunstenaars Tjitske Dijkstra en Ingo Leth. Zij zijn de initiatiefnemers van de expositie Room of Hope in het Afrikahuis. Het is volgens hen geweldig dat de expositie in de oude Emmer zoo met 298.000 origami kraanvogels, die wereldwijd zijn gevouwen voor de slachtoffers van de MH17-vliegtuigramp, zoveel aandacht van de mensen trekt.

De deur van de Room of Hope staat zaterdag wagenwijd open. Mensen lopen in en uit en worden geraakt door het enorme aantal papieren vogels. Opeens komt de zesjarige Femke Willems met haar moeder Wendy naar binnen om de expositie met een bezoek te vereren. Een kleine delegatie stapt op de twee bezoekers af. Femke en Wendy uit Weerdinge schrikken even. Femke is de 25.000e bezoeker van de expositie. Met een grote bos zonnebloemen en een ingelijste origami kraanvogel van Leth worden Femke en Wendy door de initiatiefnemers en de Emmer wethouder Jisse Otter welkom geheten en gefeliciteerd. Speciaal voor deze gelegenheid zijn ook centrummanager Laurens Meijer en de in Japan woonachtige origami kunstenaar Marten Brouwer van de partij. Brouwer heeft twee wereldrecords in de origamikunst op zijn naam staan. Hij heeft het gepresteerd om duizend kraanvogels uit één stuk papier te vouwen. De kunstenaar vouwt de kraanvogels om de wereldvrede uit te dragen.

Impact

Femke en haar moeder zijn zeer verrast door de impact van de kraanvogels. “We komen voor de eerste keer kijken naar de expositie en zijn sprakeloos dat er zoiets bijzonders bestaat.” Femke - zij is zeer onder de indruk van de kraanvogels - wil graag op school vertellen wat ze mee heeft gemaakt als 25.000e bezoeker. De expositie is tot en met 29 oktober van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bekijken.

Auteur

Redactie