Sportpraat met Britt Gommel: ‘Karate blijft een uitdaging’

EMMEN

Britt Gommel is 20 jaar en zij woont in Emmen bij haar ouders én in Groningen op kamers. Lees meer over Britt in deze editie van Sportpraat.

Naar welke school ga je? “Ik ben net begonnen aan mijn nieuwe studie ALO op de Hanzehogeschool in Groningen.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Ik beoefen de sport karate en doe tijdens wedstrijden mee aan het onderdeel kata. Ik train bij Goju-kai Karate-do Emmen.” Wat maakt deze sport zo leuk? “Karate is heel technisch en het blijft altijd een uitdaging. Je kunt altijd blijven leren en beter worden.” Op welk niveau sport je? “In train onder de vlag van de nationale selectie in de Subtop selectie (B-selectie).” Waarom sport je bij jouw club? “Ik ben van jongs af aan opgegroeid met de sport karate. De sportclub Goju-kai Karate-do is van mijn vader Mario Gommel en op jonge leeftijd wilde ik al snel doen wat mijn vader ook deed. Toen ben ik bij hem gaan trainen. Ik heb ook andere sporten geprobeerd, maar toch ging mijn hart al snel uit naar karate.” Hoe vaak train je per week? “Gelukkig is karate een sport die je overal kunt trainen. Ik train zowel in Emmen als in Groningen. In Emmen krijg ik vier keer per week les van mijn vader. Zowel privéles als les in een groep. Mijn conditie- en krachttrainingen volg ik in Groningen in de sportschool.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Mijn laatste wedstrijd was op 15 september. Dit was een wedstrijd in Luxemburg. Dat is een leuk toernooi waar veel karate toppers komen. Ik had een zware loting en verloor de eerste ronde tegen een sterke Franse dame. Doordat zij niet in de finale kwam, had ik geen recht op een herkansing. Ik heb wel een mooie kata kunnen laten zien en ik was erg tevreden over mijn eigen prestatie.” Gloriemoment? “Dat is het behalen van mijn twee tweede plaatsen op het NK. Ik was nog niet zo lang bezig met wedstrijden toen ik op de Nederlandse kampioenschappen stond. Ik kreeg de zilveren medaille om mijn nek en even later kreeg ik een mail of ik mee zou willen trainen met de Nederlandse selectie.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik zou graag een internationale aansluiting willen krijgen bij de World Karate Federation (WKF). En een podiumplek op het komende WK Goju-kai karate-do in Canada.” Grootste blunder? “Evenwicht behouden in een kata is soms erg lastig. Met een kata sta je regelmatig op één been. Ik heb dus wel eens evenwichtsverlies gehad direct in het begin van mijn kata. Toen baalde ik heel erg!” Wie is jouw voorbeeld? “Dat is op dit moment Sandra Sánchez Jaime. Zij is een erg krachtige explosieve dame.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “In mijn vrije tijd luister ik graag muziek, kijk ik naar series op Netflix of spreek ik af met vrienden of vriendinnen.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Ik vertrek op 26 september samen met mijn trainer naar Canada om daar deel te nemen aan het WK Goju-kai karate-do. Om dit soort verre reizen voor mijn sport te kunnen maken zijn er een aantal financiële middelen nodig. Door drie hoofdsponsoren en vele andere donaties kan ik deze uitdaging waar gaan maken. Karate is namelijk een sport waar je heel hard voor moet trainen, maar waar je soms ook verre reizen voor moet maken. Voor informatie over trainingen, wedstrijden en andere vragen kunnen jullie kijken op Facebook: Gojukai Karatedo Emmen.”

Ook meedoen?

Wil jij meedoen aan deze rubriek? Mail: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie