Column Coevorden Verbindt: Trots

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is burgemeester Bert Bouwmeester aan de beurt.

Trots op Coevorden, trots op Drenthe. Het was me het weekje wel. Met het hele college op ‘Coevorden Verbindt’-tour en de week afsluiten in Den Haag op de Drentse Ambassade. Ik heb veel trots gezien, trots gevoeld en trots ervaren. Trots gevoeld bij onze inwoners, ondernemers en organisaties die zo gastvrij waren ons te ontvangen in hun dorp en in hun wijk. Trots op wat ze voor elkaar krijgen met z’n allen en trots op hun woonomgeving. Zelf voelde ik me trots in Den Haag waar de Drentse Ambassade was. Mooi om in Den Haag, voor het stadhuis en in Nieuwspoort posters te zien van Drenthe, met mensen te praten over Drenthe en met de andere Drentse bestuurders Drenthe te promoten. Wat ook goed was, was dat het dit keer niet alleen maar gericht was op de toerist, maar dat er ook breed aandacht was voor de innovatieve ondernemers die we in Drenthe hebben op bijvoorbeeld agrarisch gebied. Er gebeuren echt fantastische dingen in onze provincie en het is heel goed dat men daar in Den Haag wat meer van doordrongen wordt. De aandacht die Drenthe krijgt is beperkt, hoewel we daar met onze bescheidenheid uiteraard ook zelf aan bijdragen. Als ik dan even weer naar Coevorden kijk, naar ons Europark; de huidige én vorige minister-presidenten van Niedersachen brachten allemaal al eens een bezoek aan het Europark. Een Nederlandse minister-president hebben we nog niet ontvangen. Misschien moeten we zelf wat harder aan de slag om uit te dragen wat we hier voor moois hebben. We kunnen een prachtig en interessant rondje Drenthe aanbieden! Terug naar Coevorden. Met het college op tour; het is een hele mooie manier om inwoners te spreken, te horen wat er leeft en waar ze tegenaan lopen. Wat hebben we veel actieve inwoners. Inwoners die zich vrijwillig inzetten om er voor te zorgen dat het voor iedereen prettig wonen is. Bestuurders van dorpsbelangen die aan de bel trekken als ze ons als gemeente nodig hebben en waarmee we goed overleg voeren om zaken goed te regelen. Dát gaat goed en dat zien we nu ook weer bij de bijna veertig aanvragen die we ontvingen voor het Stimuleringsfonds. De volgende stap voor ons moet nu worden dat we de mensen en groepen die níet zo snel aan de bel trekken over de drempel krijgen. Mensen die misschien wel gebaat zouden zijn bij wat ‘overheidsbemoeienis’, maar zich niet georganiseerd hebben of die de handen vol hebben aan zichzelf. Ook daar waar de initiatieven minder snel vanzelf ontstaan, kan er wel behoefte zijn. In ons gesprek met medewerkers van Maatschappelijk Welzijn Coevorden stonden we daar uitgebreid bij stil. Zij kunnen daar een belangrijke rol in vervullen en samen kunnen we er voor zorgen dat ook op die plaatsen in onze gemeente mooie dingen gerealiseerd worden en mensen samenwerken voor een fijne leefomgeving. Kortom: we hebben in de afgelopen week weer heel wat zaken besproken die allemaal een vervolg moeten krijgen. Samen de handen uit de mouwen voor nog meer trots! Burgemeester Bert Bouwmeester

Auteur

Redactie