Beleidsplan Samen Krachtig vastgesteld door Coevorder college

COEVORDEN

Het proces duurde ruim een half jaar en meer dan 200 mensen dachten mee, maar het beleidsplan Samen Krachtig voor het sociaal domein is vastgesteld door het Coevorder college. De gemeenteraad buigt zich nog over de inhoud van Samen Krachtig: de toekomst van zorg, welzijn, werk en inkomen in de gemeente Coevorden.

Volgens de gemeente Coevorden leverden tientallen organisaties input voor Samen Krachtig. Primeur is dat het beleidsplan voor het complete domein is: maatschappelijke ondersteuning, jeugd, participatie en schuldhulpverlening. Wethouder Joop Brink: “We hebben nog flinke stappen te zetten, maar als ik de betrokkenheid van al onze partners zie dan heb ik daar veel vertrouwen in.”

Belangrijk thema

Preventie is volgens het college een belangrijk thema in het beleidsplan. Brink: “We leven in deze regio gemiddeld korter en in minder goede gezondheid. Ik geloof echt dat dit anders kan als we een patroon kunnen doorbreken. Een belangrijke ontwikkeling die we in gang willen zetten is de verschuiving van geld van zorg en ondersteuning naar preventie. Dat is lastig, want om meer budget te hebben voor preventie moeten we minder uitgeven aan zorg en ondersteuning. En om minder aan zorg en ondersteuning uit te kunnen geven, moeten we meer investeren in preventie. Het is een ontwikkeling waar nog niet veel voorbeelden van zijn bij gemeenten, maar ik denk dat we samen met onze partners het lef moeten hebben om deze beweging te gaan maken.”

Auteur

Redactie