Industrieel Smalspoor Museum dupe van inbraak

ERICA/AMSTERDAMSCHEVELD

Naar nu blijkt is in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 september ingebroken bij het Industrieel Smalspoor Museum in Erica.

Penningmeester Hein Ruijgers: “De dader of daders zijn waarschijnlijk vanaf de Noordersloot te voet of met de fiets langs de zandafgraving naar het museum gegaan. Na pogingen om een raampje en twee deuren te forceren, lukte het hen om via de werkplaats het museumgebouw in te komen. Daar zijn alle binnendeuren die afgesloten waren vernield. Het alarm heeft ze in hun werkzaamheden gestoord en dit betekende dat zij op de vlucht moesten. Ze namen dezelfde weg terug.”

1000 euro

De buit is volgens Ruijgers vooral de contante dagopbrengst, het wisselgeld, een laptop en portofoons. Alles bij elkaar zo’n 1000 euro. De schade aan het gebouw is groot. Ruijgers: “Een inbraak is altijd triest en zeker als je in dit geval bedenkt dat heel dit museum is opgebouwd en in stand wordt gehouden door vrijwilligers. Zij steken hier veel tijd in en het is frustrerend om te zien wat er in één nacht wordt vernield. Het gebeurde in het weekend van de Open Monumentendagen, maar de vrijwilligers lieten de moed niet zakken. Samen met ambachtswerklieden, de Historische Kring Erica en enkele dichters maakten zij er voor de bezoekers toch weer een bijzonder weekend van.”

Auteur

Redactie