'Op peil houden spelregelkennis essentieel'

EMMEN

Het op peil houden van spelregelkennis is en blijft essentieel voor een scheidsrechter. Voor scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) is dit één van de kernactiviteiten. HZOD had daarom recent spelregelkenner Anton Panneman uitgenodigd voor een interactief programma.

De Muntendammer zette op het gebied van de spelregelmaterie klip en klaar de puntjes op de i. HZOD-voorzitter Theo Hein toonde zich tevreden met de hoge opkomst, want meer dan dertig scheidsrechters waren in het clubhuis De Meerfluit aanwezig. Naast het uitdiepen van de spelregels werd ook aandacht gegeven aan de nieuwe spelregels voor de jongste leeftijdscategorieën en aan de nieuwe wedstrijdzaken app, die sinds dit seizoen van kracht zijn geworden.

Nieuwe spelregels jongste voetballers

Panneman stond ook stil bij nieuwe spelregels voor de jongste voetballertjes, waarbij het spelplezier voorop staat. Vanaf dit seizoen spelen pupillen Onder 8 en Onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van zes tegen zes. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Nieuwe app

Dit seizoen is het amateurvoetbal gestart met de nieuwe wedstrijdzaken app. Vanaf dit seizoen worden alle wedstrijdformulieren mobiel ingevuld met de genoemde app en is afscheid genomen van de plastic spelerspassen. Ook het aloude papieren wedstrijdformulier is verleden tijd. De ervaringen tijdens de eerste bekerronde werden met elkaar uitgewisseld. Panneman adviseerde de scheidsrechters om de pascontrole in de kleedkamer te doen. Een bijzondere ervaring met de app werd uitgewisseld bij de Emmer voetbalvereniging Drenthina. Door omstandigheden was er geen internetverbinding beschikbaar en hierdoor konden de scheidsrechters geen gebruik maken van de app. Inmiddels is dit probleem opgelost.

Ranking

KNVB-scheidsrechters die willen promoveren naar een hogere klasse of zich willen handhaven in de huidige klasse, worden niet alleen gerapporteerd maar dienen ook de themabijeenkomsten van de KNVB te volgen. De afgelopen seizoenen bestond de spelregeltoets uit tien vragen. Dit seizoen krijgen de scheidsrechters echter twintig vragen voorgeschoteld. Deze resultaten hebben een substantiële invloed op de ranking, die leidend is voor promotie. Anton Panneman stelde de scheidsrechters in De Meerfluit op de proef met pittige vragen. Liefst zes scheidsrechters hadden alle vragen goed. Na loting ging Patrick Roos de hoofdprijs naar huis. De volgende activiteit van de HZOD staat vrijdag 15 september op het programma. Dan wordt een kaartavond georganiseerd. Deze start om 19.30 uur in De Meerfluit.

Auteur

Redactie