Nieuwe technologie in Emmer stadsbus

EMMEN

Op de stadslijnen in Emmen zijn deze maand vier nieuwe bussen ingezet die voorzien zijn van zogenaamde hybride technologie. Hybride bussen combineren elektrisch rijden met rijden op diesel.

De hybride bussen passen in de aanpak van het OV-bureau en overheden in Drenthe en Groningen om het openbaar vervoer steeds schoner en duurzamer te maken. Wethouder René van der Weide: “Ongeveer zeven procent van de CO2-uitstoot in de gemeente Emmen komt van het verkeer. Met de inzet van hybride bussen kunnen we dit percentage verlagen en dat draagt bij aan onze doelstelling om Emmen energiezuinig te maken.”

Zuiniger

De nieuwe stadsbussen hebben de euro-6 standaard en rijden twintig procent zuiniger dan de gewone euro-6 dieselbussen. Euro 6 is een regelgeving van de Europese Unie waarmee een emissiestandaard voor voertuigen is vastgesteld. Daardoor moeten dieselauto’s net zo schoon worden als hun op benzine aangedreven varianten door middel van een lagere uitstoot van roetdeeltjes en stikstofoxiden. Een hybride voertuig gebruikt verschillende technieken voor de aandrijving en is voorzien van een dynamo en verbrandingsmotor.

Auteur

Redactie