Coevorder beweegfeest als aftrap project KidsXtra | Fotoserie

COEVORDEN

SportDrenthe, Icare, Fysiotherapie en Training Coevorden, zwembad de Swaneburg, Diëtistenpraktijk van Asselt en TVC (Turn Vereniging Coevorden) hielden woensdagmiddag een beweegfeest in de Coevorder brede school Som. Het beweegfeest was de aftrap van het project KidsXtra, dat donderdag 19 oktober officieel start.

Door Kristian Elders Het gratis programma KidsXtra is uiteindelijk bedoeld voor kinderen tot en met 4 jaar uit de gemeente Coevorden met beweegangst, motorische achterstand of overgewicht. Er werd woensdag vrolijk gedanst onder leiding van Iris Groen van het Coevorder In2Dance en ook het maken van gezonde traktaties stond op het menu in de brede school. Drie groepen bezochten woensdag het beweegfeest. Groep 1 en 2 van de Coevorder Mijndert van der Thijnenschool, kinderopvang Gans Anderz en kinderopvang Kinderwereld. Diëtiste Lotte Bijker van Diëtistenpraktijk van Asselt begeleidde de groepen bij het maken van gezonde traktaties. Daarvoor werden onder meer druiven en mandarijnen gebruikt. “Dat kan een lastig onderwerp zijn voor ouders, want gezond wordt niet altijd gekoppeld aan lekker”, zegt projectleider Britt Tjalma namens SportDrenthe. “De gezonde traktaties zijn niet belerend bedoeld. Gezond is ook lekker, leuk en laagdrempelig.”

ZonMw

Tjalma vertelt dat deelname gratis is door een subsidie van de nationale organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Het project KidsXtra duurt twee jaar. Eén van de partners is Fysiotherapie en Training Coevorden. Dat bedrijf werd woensdag vertegenwoordigd door kinderfysiotherapeute Ilse Sierink en fysiotherapeute Marloes Hagel. Zij geven vanaf 19 oktober bewegingslessen in de brede school. “Kinderen zijn puur. We krijgen energie van ze”, vertellen Sierink en Hagel bijna in koor. “We leren ze spelenderwijs meer bewegen. Plezier in bewegen staat voorop.” Tjalma meldt dat op 19 oktober wordt bekeken wat de beginsituatie van de jonge deelnemers is. Daarna krijgen zij zeven beweginglessen, aangeboden door Fysiotherapie en Training Coevorden. Tegelijkertijd krijgen de ouders voorlichting door een diëtiste. Jaarlijkse worden twee sportinstuiven georganiseerd, waarbij zwembad de Swanenburg en TVC nauw betrokken zijn. Eén van de sportinstuiven wordt gehouden in het zwembad. Tjalma: “Verder worden lokale sportverenigingen gestimuleerd passend aanbod te ontwikkelen, waar de kinderen kennis mee kunnen maken.” Voor meer informatie of aanmelden: zoek contact met Britt Tjalma van SportDrenthe via 0528-233775 of btjalma@sportdrenthe.nl.

Auteur

Redactie