Voetbalvereniging SVBC viert 75 jarig bestaan

BARGER-COMPASCUUM

Voetbalvereniging SVBC uit Barger-Compascuum bestaat dit jaar 75 jaar en dat is reden voor een feestje. Op 23 september speelt het eerste van de club tegen De Rebellen met spelers als Luc Nilis.

Michel Nusse, voorzitter van SVBC, straalt. Zijn club jubileert, het bestaat 75 jaar en dat is een feestje waard. Hij legt in het kort de historie uit: „Voetbal wordt al lang gespeeld in Barger-Compascuum, al voor de Tweede Wereldoorlog. Maar basis voor de huidige vereniging is een vergadering op 17 december 1942 in het vroegere café J.H. Wilken: vv SVBC was geboren. En nu bestaan we alweer 75 jaar, een bijzondere mijlpaal voor deze mooie club.” SVBC kent zoals alle verenigingen zijn ups en downs. De club speelt de laatste jaren in de vierde of vijfde klasse. Prestaties op sportief gebied houden vaak verband met de grootte van een dorp en het ledenaantal van een vereniging. Nu wonen er op dit moment zo’n 1700 inwoners in Barger-Compascuum en vv SVBC telt tweehonderd leden. Uiteraard steekt soms het geluk op van een talentvolle generatie. Dat resulteerde in de jaren ‘70 in een ploeg die lang meestreed om promotie naar de tweede klasse, maar dat op een haar na miste.

Nusse

Het laatste sportieve succes van het eerste elftal werd behaald in het seizoen 2010/2011, toen SVBC ongeslagen kampioen werd in de vijfde klasse. Voorzitter Nusse vertelt: „SVBC probeert natuurlijk sportieve prestaties na te streven, maar dat zal bij onze club altijd hand in hand moeten gaan met het sociale en recreatieve.” Net als in veel andere dorpen heeft ook SVBC te maken met een verminderd ledenaantal bij de senioren. Dit seizoen spelen er drie seniorenelftallen bij SVBC. Maar Frans Vink, jeugdcoördinator van de club, geeft aan dat het aantal jeugdleden de laatste jaren stabiel is gebleven. En een positieve ontwikkeling is dat steeds meer meiden zich hebben aangemeld de laatste jaren. Harry Bijl, voorzitter van de jeugdcommissie en leider van de dames, verduidelijk: „Er zijn de afgelopen jaren inderdaad meer meiden bijgekomen, maar dat er dames voetballen bij SVBC is al heel lang het geval. Naast groei van het aantal meiden in de jeugd en het reguliere (senioren) dameselftal, is er inmiddels ook een 35+ elftal voor dames. Een aantal dames dat vroeger in het reguliere dameselftal zat, speelt nu in dit elftal.”

Vereniging

Als laatste vertelt Henk Bos, jarenlang penningsmeester van de club en lid van de werkgroep ‘75 jaar vv SVBC’: „Dat deze gezellige vereniging 75 jaar bestaat, moet natuurlijk worden gevierd. Behalve een receptie later dit jaar, is er een aantal activiteiten georganiseerd.” Een aantal activiteiten haalt Bos aan: „Voor de jeugd gaat FC Emmen trainingen verzorgen deze maand. Met de jeugd gaan we ook de wedstrijd FC Emmen – Jong PSV bekijken op 13 oktober. Verder staat zaterdag 23 september in het teken van het 75-jarig jubileum, met als hoogtepunt de wedstrijd tussen SVBC 1 en FC De Rebellen om 18.30 uur. Dit team bestaat uit ex profvoetballers zoals bijvoorbeeld Andy van der Meijde, Luc Nilis, Regilio Vrede. Na afloop is er een gezellige avond in de kantine en we hebben begrepen dat de spelers van FC De Rebellen ook deze derde helft graag meespelen.” SVBC 1 – FC De Rebellen, zaterdag 23 september, aanvang 18.30 uur. Kaartjes voor deze wedstrijd kosten 5 euro in de voorverkoop, te verkrijgen bij supermarkt Attent in Barger-Compascuum of in de kantine van SVBC. Aan de kassa kost een kaartje 7,50 euro.

Auteur

Redactie