Sportpraat met Tristan Berns: ‘Tot het laatste moment spannend’

EMMEN/HASEL

ÜNNE - Tristan Berns (17) is woonachtig in Duitsland en speelt honkbal bij Bedrocks Emmen. Zijn grootste blunder? Dat hij een medespeler uit de wedstrijd sloeg. Dat en meer in deze editie van Sportpraat.

Wie ben je? “Mijn naam is Tristan Berns, ben 17 jaar oud en kom uit Almere. Ik ben bij Almere90 begonnen met honkballen toen ik 10 was. In 2012 zijn we (mijn ouders, broer, zusje en ik) naar een klein plaatsje in Duitsland verhuisd, genaamd Haselünne. Sindsdien speel ik bij de Bedrocks in Emmen. We wonen op het platteland en hebben een hoop dieren, zoals honden, katten, ezels en schapen.” Naar welke school ga je? “Ik ga naar het gymnasium in Haselünne sinds 2012. Ik zit nu in de elfde klas en moet nog twee jaar. In Duitsland is de basisschool van klas 1 tot 4 en het gymnasium van klas 5 tot 12.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Ik honkbal bij Bedrocks in Emmen. Mijn positie is catcher.” Wat maakt deze sport zo leuk? “Het leuke aan honkbal is dat de wedstrijden spannend blijven tot de laatste out. De wedstrijd kan ieder moment ineens omslaan en aangezien er geen tijdslimiet is, moet ook het winnende team volop blijven spelen om de tegenstander uit te krijgen. Het winnende team kan de wedstrijd dus niet winnen door tijd te rekken. Verder houd ik erg van het tactische aspect van honkbal: er zijn een heleboel regels en strategieën, dus je moet altijd goed nadenken en je hoofd bij het spel houden. Het mooie is ook dat het een echte teamsport is, je kunt alleen winnen als iedereen goed samenwerkt. Ik vind de atmosfeer op het honkbalveld ook altijd heel prettig. Iedereen is heel erg relaxed en je zult daarom ook vrijwel nooit ruzies zien onder de fans. Iedereen komt er voor de lol.” In welk team sport je? “Ik speel bij het Junioren 1 team; leeftijdsklasse 16 tot 21.” Wat is het mooiste aan dit team? “Het leuke aan ons team is dat elke speler een heel ander karakter en hele andere kwaliteiten heeft dan de ander. Er ontstaan dus weleens wat onenigheden. Maar omdat we elkaar al zo lang kennen, kunnen we toch goed met elkaar opschieten en zijn we een echt team.” Op welk niveau sport je? “Wij spelen in de Honkbal Junioren tweede klasse. Het zou goed kunnen dat we volgend seizoen in de eerste klasse spelen.” Waarom sport je bij jouw club? “Ik speel bij Bedrocks, omdat het de dichtstbijzijnde honkbalclub is, die op een redelijk niveau speelt, alhoewel het nog steeds drie kwartier rijden is. En natuurlijk is het gewoon een hele fijne club met vriendelijke leden en een mooie accommodatie.” Hoe vaak train je per week? “We trainen twee keer per week en in het weekend hebben we een wedstrijd. Daarnaast doe ik drie keer per week krachttraining.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Onze laatste wedstrijd was vorige week zaterdag. Ik was zelf geblesseerd en kon dus niet veel spelen. We kwamen ook een paar jongens tekort die op vakantie waren. Uiteindelijk hebben we die wedstrijd verloren.” Gloriemoment? “Een van mijn hoogtepunten was waarschijnlijk toen ik in één wedstrijd zes RBI’s had. Dat betekent dat ik zes punten binnen sloeg. Dan heb je wel het gevoel dat je een grote bijdrage aan de wedstrijd hebt geleverd.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik zou heel graag nog wel in de Junioren eerste klasse of zelfs wel de Junioren Hoofdklasse willen spelen. Ik zou het ook geweldig vinden om ooit in het jeugdteam van Nederland tegen andere landen te spelen.” Grootste blunder? “Mijn grootste blunder was waarschijnlijk dat ik tijdens de training één van onze pitchers, die de ballen voor de slagtraining gooide, een bal tegen zijn hoofd sloeg. Ik kon er misschien niet veel aan doen, maar hij kon niet meespelen in de wedstrijd dat weekend.” Wie is je grote voorbeeld? “Mijn grote voorbeeld is Yadier Molina. Hij is de catcher van de St. Louis Cardinals en is naar mijn mening de beste catcher in de hele MLB.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “In mijn vrije tijd speel ik graag videogames, luister naar muziek of speel ik met onze honden. Natuurlijk doe ik ook graag dingen met mijn vrienden.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Tegen de lezers zou ik willen zeggen dat Bedrocks Emmen altijd wel nieuwe leden kan gebruiken, dus kom gerust een keer langs als je interesse hebt. Ik kan het alleen maar aanraden.”

Auteur

Redactie