Column Coevorden Verbindt: Taboe

Emmen

Ieder jaar kijk ik weer naar de vakantie uit. Vanaf eind juni begint de voorpret. Maar ik heb ook wel een beetje stress. Keuzestress. Het is ook altijd zo’n lastige keuze. En een lastige inschatting. En dan heb ik het niet over de kleren die ik mee wil nemen. Nee, ik heb het over mijn leesvoorraad. Hoeveel heb ik nodig en hoeveel ruimte heb ik? Dit jaar was het allemaal anders. Waarom? Ik heb gewoon alles meegenomen.

Alle boeken gingen mee op vakantie. Op de e-reader natuurlijk. Jarenlang heb ik geroepen dat een echt boek toch prettiger was, maar ik ben om. Mijn ‘Kobo’ is mijn nieuwe vakantievermaak en het eerste dat ik vanaf nu inpak. Ik vind het ieder jaar weer heerlijk. Lekker met een boek en wat drinken in de zon. Een boek lezen; de rest van het jaar kom ik er vaak niet aan toe. Ook in de Deense zon heb ik er weer een aantal verslonden dit jaar. Erfschuld, Mind the gap, De Doodsvogel en Oorlog en Kermis. Het ultieme vakantiegevoel! Tijdens mijn vakantie probeerde ik me voor te stellen hoe het zou zijn, als ik dit niet zou kunnen. Als ik niet of niet zo goed zou kunnen lezen. Ik zeg het maar eerlijk: het lijkt me vreselijk! Niet alleen omdat je dan geen boek kunt lezen op vakantie. Voldoende kunnen lezen en schrijven is belangrijk om zelfstandig mee te kunnen doen in de samenleving. Helaas zijn er behoorlijk veel mensen die niet of onvoldoende kunnen lezen of schrijven. Dat is vervelend, vooral voor henzelf. Ik vind het vooral zonde dat deze mensen zich er vaak voor schamen. Het is nog te vaak een taboe, terwijl ik denk dat het juist goed is om erover te kunnen praten. Niet goed kunnen lezen betekent dat je afhankelijk bent van anderen. Maar niet goed kunnen lezen is absoluut niet iets om je voor te schamen! In Drenthe hebben we het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. Eigenlijk is dat een veel te moeilijke naam, maar de naam is niet zo belangrijk. Het gaat erom wat we met elkaar doen en wat we willen bereiken. Wat we met elkaar willen is laaggeletterdheid voorkomen en verminderen. Eigenlijk willen we dus dat iedereen voldoende kan lezen en schrijven. Vanuit dat Bondgenootschap zijn in Drenthe de afgelopen jaren al veel volwassenen geholpen om beter te leren lezen en schrijven. Een aantal van die mensen heb ik gesproken. Het opvallendste vind ik dat ze dan vaak aangeven dat veel andere mensen denken dat ze niet zo intelligent zijn, omdat ze niet goed kunnen lezen. Maar dat heeft er helemaal niets mee te maken. Of je goed kunt lezen zegt helemaal niets of je wel of niet intelligent bent! Het is deze week de Week van de Alfabetisering. Dat betekent dat we in het hele land aandacht besteden aan het belang van het goed kunnen lezen en schrijven. In Coevorden organiseren we deze week een aantal activiteiten. We willen voorkomen dat laaggeletterdheid ontstaat en we willen mensen helpen om beter te leren lezen en schrijven. Maar het allerbelangrijkste vinden we dat laaggeletterdheid niet langer een taboe is! Iedereen kan leren lezen en daar helpen wij graag bij. Wethouder Jeroen Huizing

Auteur

Redactie