Vlogbattle moet jongeren enthousiast maken voor techniek

EMMEN

Jongeren in de regio op een speelse en uitdagende manier warm maken voor alles wat met techniek te maken heeft. Dat is waar het in de Vlogbattle om draait.

Drie bekende vloggers uit Emmen, Ahmed al Rizk, Sophie van Rossum en Hugo Raukema, spannen zich het komende schooljaar in om jongeren uit de omgeving Emmen enthousiast te maken voor deze wedstrijd. De kick-off van de battle is op 27 september met Giel, Thomas en Stefan van StukTV in het Atlas Theater en Wildlands Adventure Zoo Emmen. Als voorproefje op de battle staat op 9 september de Technobiel, een mobiele experimenteerruimte, tijdens de Uitmarkt op het Kidsplein. Hier kunnen jongeren op allerlei manieren van techniek proeven en meer informatie krijgen over de battle. Maureen Nederhoed van Harwig Installatietechniek licht toe: “Technisch onderlegde mbo’ers en hbo’ers zijn hard nodig voor de toekomst. Wij kunnen in Zuidoost-Drenthe excelleren met techniekonderwijs en een flinke uitstroom naar de arbeidsmarkt creëren. Dan wordt de regio aantrekkelijker voor bedrijven en zal de werkgelegenheid groeien.” Niet alleen vanuit bedrijven maar ook vanuit het onderwijs en andere instellingen bleek grote behoefte om het imago van technische beroepen en techniekopleidingen een boost te geven. Inmiddels hebben ruim dertig bedrijven en organisaties hun medewerking toegezegd.

Emmense vloggers

De ambassadeurs en daarnaast juryleden van de Vlogbattle zijn Ahmed al Rizk (21), Sophie van Rossum (14) en Hugo Raukema (13) uit Emmen. Sinds lange tijd behoort vloggen tot hun dagelijkse leven. De drie hebben bij elkaar opgeteld 25.000 volgers via YouTube. Ton Sleeking, programma-adviseur Vierkant voor Werk, vertelt: “Het is geweldig het enthousiasme te zien bij de jonge vloggers en bij de bedrijven in de regio die belangeloos hun medewerking hebben toegezegd. Deze inspiratie is de kern van wat we met Vierkant voor Werk willen bereiken: samenwerken inspireert!” Anneke Mossou, sectordirecteur Techniek op het Drenthe College legt uit: “Met de Vlogbattle wil het onderwijs meer studenten verleiden om voor techniek te kiezen. Vaak zijn jongeren zich helemaal niet bewust van hoeveel techniek ze continue gebruiken en wat dat qua studie en werk voor mogelijkheden biedt. Filmpjes van hun leeftijdsgenoten gaan vast en zeker helpen de wereld van techniek dichterbij te brengen!”

Wedstrijd

Tijdens de Vlogbattle worden alle jongeren uit regio Emmen van 10 tot en met 17 jaar uitgedaagd om te vloggen over alles wat met techniek te maken heeft. De wedstrijd loopt tot het voorjaar van 2018 en in die tijd komt elke zes weken een thema voorbij. Wat is de coolste baan die met techniek te maken heeft? Hoeveel techniek kom je tegen in het ziekenhuis? De jongeren worden zelfs uitgenodigd om bij bedrijven achter de schermen te kijken en hierover te vloggen. De filmpjes uploaden ze via de website van de Vlogbattle en de jury bepaalt na elk thema een winnaar. Ze strijden onder andere voor een vlogcamera, MacBook en Iphone. Jongeren die willen meedoen moeten zich wel voor 25 september a.s., voor de kick-off, opgeven via www.vlogbattle.nl. De website wordt binnenkort gelanceerd. De Vlogbattle is mede mogelijk gemaakt door Vierkant voor Werk, Harwig, Emmen Maak het mee!, Drenthe College, Gemeente Emmen en TSH Vakopleidingen.

Auteur

Redactie