Tobias Haccou: ‘Ik sport op wereldniveau’

VALTHE

Tobias Haccou woont in Valthe, is zeventien jaar en is een begenadigd kleiduivenschutter. Van de 125 kleiduiven schiet hij er zo 115 uit de lucht. Lees meer over Tobias in deze editie van Sportpraat.

Wie ben je? “Ik ben Tobias Haccou. Ik woon in Valthe en ik ben 17 jaar oud.” Naar welke school ga je? “Ik doe vwo op het Carmelcollege in Emmen. Ik zit in het finalejaar.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Ik beoefen bij KSV de Claybusters de sport kleiduivenschieten, in de Olympische discipline, Skeet.” Wat maakt deze sport zo leuk? “Deze sport is ontzettend leuk, omdat het zo spannend is. Het geeft een figuurlijke en letterlijke kick om zoveel mogelijk kleiduiven aan stof te schieten.” In welk team sport je? “Ik zit in Jong Oranje van de KNSA. Op Europese en mondiale kampioenschappen kom ik uiteraard uit voor Team NL.” Wat is het mooiste aan dit team? “Het Nederlands team heeft vaak aan de top gestaan, maar de laatste decennia veel minder. Toch is de training erg goed verzorgd. We hebben een topper van een bondscoach, veel trainingsmogelijkheid en spelen veel en vooral leuke wedstrijden. In dit team wordt ons de mogelijkheid aangeboden om bij de wereldtop aan te sluiten en daar doet onze bond alles aan.” Op welk niveau sport je? “Ik sport in mijn klasse op wereldniveau. Zo neem ik deel aan World Cups, Grand prix’s, EK’s en WK’s.” Waarom sport je bij jouw club? “Omdat onze vereniging veel doet voor jongeren om hen op te leiden en er is veel mogelijkheid om aansluiting te vinden bij Talententeams en uiteindelijk Jong Oranje of de kernploeg.” Hoe vaak train je per week? “Ik train vier keer per week, maar ik zou het liefst elke dag trainen.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Mijn laatste wedstrijd was een Junioren World Cup (klasse tot 21 jaar) in Italië. Het ging goed, ik haalde 115 van de 125 punten en haalde daarmee de veertiende plek. Toch strijd ik ervoor om nog hogerop te komen en de gouden plak mee te kunnen nemen.” Gloriemoment? “Ik heb op een Grand Prix in Qatar een keer een zilveren medaille veroverd en op een Grand Prix in Duitsland werd ik eerste. De laatste World Cup in Italië was echter mijn beste wereldbeker, waarbij dus ècht alle wereldtoppers meedoen.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Mijn droom is om Olympisch goud te bemachtigen. Daarnaast wil ik natuurlijk Europees kampioen en Wereldkampioen worden.” Grootste blunder? “Ik heb op mijn eerste WK een paar uur lang op de eerste plek gestaan, maar door de druk schoot ik toen zo slecht, dat ik als 35e eindigde.” Wie is jouw grote voorbeeld? “Mijn grote voorbeeld is de Nederlander Hennie Dompeling. Hij heeft misschien op de Spelen nooit een medaille gehaald, maar met een schokkend record van 23(!) medailles op EK’s, WK’s en World Cups, blijft hij een ongeëvenaard Nederlandse topschutter.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Ik fotografeer, videografeer en ik sport graag.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Kom eens langs op de schietbaan in Emmen als je interesse hebt in schietsport of kijk op www.knsa.nl.” Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie