Wildlands Maandwinnaar augustus: 'Fotografie is mijn uitlaatklep'

EMMEN

Erik Spiekman (47) uit Emmen won met zijn actiefoto van de leeuwen de Wildlands Foto van de Maand in augustus.

Eenvoudig was het niet voor de jury om de Maandwinnaar van augustus te bepalen. Deze maand leverde veel mooie Weekwinnaars op, waaruit de Maandwinnaar wordt gekozen. Toch veegde keer op keer de actiefoto van de leeuwen de argumenten van tafel waarom een andere foto de Foto van de Maand zou moeten worden. Als gevolg van de winst krijgt Spiekman een expeditiepakket van Wildlands en een interview in de ZuidOosthoeker. Had je verwacht Maandwinnaar te kunnen worden? “Ik had niet verwacht dat ik Maandwinnaar zou worden, maar gaf mezelf wel een redelijke kans. Voordat ik besloot om deze foto in te sturen, had ik al veel positieve reacties en complimenten voor deze foto gekregen.” Wat vind je ervan dat je Maandwinnaar bent geworden? “Dat ik maandwinnaar ben geworden, vind ik hartstikke leuk. Het is uiteindelijk toch een stukje waardering dat je krijgt.” Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto. “De foto was in zekere zin een toevalstreffer. De leeuwen waren op dat moment erg actief , waarbij één van de leeuwinnen de mannetjesleeuw opzocht en uitdaagde. De man had er op een gegeven moment genoeg van en liet even zien wie de baas is. Vanaf dat moment ben ik blijven schieten met mijn camera. Bij het laden van de foto’s op mijn laptop sprong deze foto eruit.” Waarom vind je de foto geslaagd? “Ik vind de foto geslaagd, omdat ik een mooie foto van de leeuw wilde hebben. Dat het daarbij ook nog eens een actiefoto is, maakt het alleen maar meer geslaagd. Daarbij is het ook nog eens meegenomen dat de kleuren mooi en helder zijn en dat bij de compositie goed gebruik is gemaakt van de gulden snede waarbij de foto in negen denkbeeldige vlakken is verdeeld en het onderwerp één van de snijpunten raakt.” Wat betekent fotografie voor je? “Fotografie is voor mij een uitlaatklep en een manier om te ontspannen. Ik vind het erg ontspannend om een middag in Wildlands te lopen en op mijn gemak mooie foto’s te maken van alles wat ik tegenkom. Maar ik vind het ook leuk om met een model een leuke locatie uit te zoeken om mooie foto’s te maken. Ook is het ook ontzettend gaaf om tijdens een leuk concert foto’s te maken. Zo blijft het afwisselend en blijf ik het ontzettend leuk vinden.” Met welke camera is deze foto gemaakt? “De foto heb ik gemaakt met een Canon EOS 40D camera en een Canon EF 75-300mm F4.0-5.6 objectief.” Wat is je mening over Wildlands? “Ik vind Wildlands een prachtig park, waarbij de dieren veel bewegingsruimte hebben.” Bezoek je het park vaak? “Behalve in de wintermaanden kom ik vaak ik Wildlands. In het voorjaar en in de zomer ben ik bijna elke week wel in het park te vinden, waarbij ik altijd mijn fotocamera bij me heb. Ik heb dan ook al sinds de opening een abonnement.” Wat vind je het mooiste gedeelte in het park? “Elk gedeelte van het park heeft wel iets moois. Toch ga ik bij mijn bezoekjes vaak als eerste naar de leeuwen. Vooral de mannetjesleeuw vind ik een prachtig en imposant dier.” Wat mist het park nog? “Ik zou het niet weten. Wat een verrijking kan zijn, is misschien een groot aquarium met haaien, zoals in het oude dierenpark.”

Auteur

Redactie