Coevorden herbeleeft garnizoensperiode | Op de voorpagina

COEVORDEN

Niet veel mensen zullen hem zo één, twee, drie herkennen, maar daarachter die rookpluim staat Bert Bouwmeester, de burgemeester van Coevorden. De burgervader was met het ontsteken van het kanonskruit verantwoordelijk voor de opening van de Garnizoensdag in Coevorden. Die vond zaterdag plaats.

Coevorden was van 1592 tot 1854 een garnizoensstad en diende die periode een militair belang. De Staten-Generaal vatten in 1592 het plan op om van Coevorden een grensvesting te maken om de passages naar Groningen en Friesland te bewaken. In 1854 kwam een eind aan het garnizoen en aan de eens vermaarde modelvesting in Nederland. De periode dat Coevorden een garnizoensstad was, werd zaterdag na het eerste saluutschot van Bouwmeester herbeleefd. Er waren kampementen ingericht waarin het dagelijks leven van toen werd nagespeeld, kinderen marcheerden mee met de patrouille en het Reünie Orkest Artillerie paradeerde tweemaal door het centrum.

Auteur

Redactie