Column Coevorden Verbindt: Eeuwenoude route

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is burgemeester Bert Bouwmeester aan de beurt.

Mijn vakantie zit er op, deze week ben ik weer begonnen met werken. We hebben een prachtige reis gemaakt die ons dwars door Frankrijk, naar de omgeving van Bilbao in het Spaanse Baskenland, leidde. De plek waar de trots van de Basken goed te zien is. Ze spreken er hun eigen taal en je ziet dat uitingen, mededeling en borden altijd van twee teksten zijn voorzien. Naast de Baskische taal is de officiële landstaal er Frans of Spaans. Ik vind het een mooie uiting van de eigen identiteit. Tijdens onze reis kwamen we door dorpjes en stadjes die je net zo snel vergeet als dat je er doorheen rijdt. Sommige hebben een verhaal dat je langer bijblijft. Zo hebben we nogal wat plaatsen bezocht waar het beroemde pad voor pelgrims (vroeger allemaal te voet, maar inmiddels ook op de fiets) naar Santiago de Compostelle doorheen voert. Eeuwenoude routes waar de verhalen van de dorpen en steden zich voor de reiziger aaneen rijgen en daarmee tot een verrijking van de eigen identiteit leiden. Het deed me denken aan Coevorden. Ook onze gemeente ligt op een eeuwenoude route. Historische teksten en archeologische vondsten hebben dit vaak aangetoond. Wie vroeger vanuit Keulen of Utrecht de stad Groningen wilde bereiken, kon bijna niet om Coevorden heen. De bisschop van Münster, met de fraaie bijnaam Bommen Berend, maakte in de zomer van het rampjaar 1672 ook gebruik van de route. Nadat hij Coevorden al had veroverd, vertrok hij via Dalen, Erm en Sleen met zijn leger naar Groningen om ook deze stad te bezetten. Nog steeds wordt er ieder jaar in augustus in Groningen gevierd dat deze poging niet is gelukt. Heldhaftig verzet van de stedelingen en de gevluchte Drenten, onder aanvoering van Carl von Rabenhaupt, maakte dat Bommen Berend zijn route in omgekeerde richting moest bewandelen. De Coevorder schoolmeester Mijndert van der Tijnen adviseerde Von Rabenhaupt vervolgens hoe hij Coevorden kon heroveren. En zo geschiedde het. Het einde van 1672 was alsnog goed. Omdat wij dit verhaal met Groningen delen en omdat Von Rabenhaupts graf zich bij ons in de kerk bevindt, was ik in Groningen toen zijn borstbeeld daar dit voorjaar naar een prominente plek werd verplaatst. Ik werd getroffen door de betrokkenheid van basisscholen toen zij daar met elkaar de Rabenhaupt-canon zongen. Zo blijven ook toekomstige generaties zich bewust van hun rijke geschiedenis. Het is natuurlijk geweldig mooi als de geschiedenis van de stad en de streek regelmatig wordt verbeeld. Niet alleen voor toeristen en bezoekers, maar vooral ook omdat het bijdraagt aan de identiteit van bewoners. Als grens- en garnizoensstad heeft Coevorden vele verhalen te vertellen. Verhalen die van invloed zijn geweest op de wijde omgeving. Het verhaal van 1672 kunt u komend weekend ervaren als u aanstaande zaterdag, 26 augustus, de eerste Garnizoensdag bezoekt. Een mooi initiatief uit onze samenleving! Ik kijk er in ieder geval naar uit en hoop u daar te treffen. Burgemeester Bert Bouwmeester

Auteur

Redactie