Is Emmen wel veilig?

EMMEN

In de gemeente Emmen wordt een onderzoek uitgevoerd naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van politie, brandweer en gemeente op het gebied van veiligheid.

Dat onderzoek heet de Veiligheidsmonitor. Zo’n zesduizend inwoners ontvangen het onderzoek en kunnen hun mening geven over hoe zij de veiligheid in hun buurt ervaren. Zij ontvangen deze week een vragenlijst. De resultaten worden begin 2018 verwacht. Alle Drentse gemeenten doen één keer per vier jaar mee met de Veiligheidsmonitor. Dit is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid en leefbaarheid. Deelnemers zijn willekeurig geselecteerd door het CBS uit de Basisregistratie Personen. Elke inwoner van de gemeente Emmen van vijftien jaar en ouder kan een uitnodiging voor het onderzoek ontvangen. Alle dorpen en wijken zijn meegenomen in de selectie, zodat de gemeente de uitkomsten van het onderzoek niet alleen gemeentebreed, maar ook op gebiedsniveau krijgt. In 2013/2014 deed Emmen voor het laatst mee aan de Veiligheidsmonitor. De uitkomsten lieten zien dat in Emmen-Oost het oordeel op gebieden zoals fysieke kwaliteit, sociale cohesie en de leefbaarheid als minder positief werd ervaren. Als meest voorkomende buurtproblematiek in de gemeente werd te hard rijden en hondenpoep benoemd. Burgemeester Eric van Oosterhout roept inwoners, die een uitnodiging voor het onderzoek ontvangen, op om zoveel mogelijk mee te werken: “De gemeente Emmen heeft altijd hoog gescoord op het gebied van veiligheid. In 2018 willen we weer de veiligste grote gemeente van Nederland zijn. Om die ambitie waar te kunnen maken, is het belangrijk om te weten hoe de inwoners veiligheid ervaren, zodat wij weten waar het goed gaat en waar we meer aandacht aan kunnen besteden.”

Auteur

Redactie