Extra genieten in Veenpark tijdens Compascumer Dagen | Fotoreportage

BARGER-COMPASCUUM

Tot en met gisteren was een bezoek aan het Veenpark in Barger-Compascuum op woensdag en donderdag nog meer de moeite waard. Vanaf eind juli vonden daar namelijk de Compascumer Dagen plaats.

Meer dan honderd vrijwilligers zijn in touw, bevolken de museumdorpen ‘t Aole Compas en Bargermond en laten het straatbeeld van vroeger zien. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfstekers zijn aan het werk en op school worden de tafels van 1 tot en met 10 geleerd. Veldwachter Flokstra regelt het verkeer en houdt de Hippies in de gaten. Ook worden allerhande situaties nagespeeld. Zoals het blussen van een brand. De vrijwillige brandweer van het museumdorp Bargermond beschikt over een echte mobiele brandspuit. Regelmatig hebben zij erger voorkomen door heldhaftig optreden onder leiding van de veldwachter en meneer pastoor. Door onvoorzichtigheid van dorpelingen of bezoekers kan zomaar ineens de ‘vlam in de turfbult’ slaan. De bezoeker die niets vermoedend rustig door Bargermond kuiert, op weg naar de bakker of de boerderij, schrikt ineens op door langs rennende mensen en luidende kerkklokken. Dorpelingen rennen met emmers naar het kanaal, terwijl in de verte de houten wielen van de aanstormende brandweer over de klinkers hoorbaar zijn.

Auteur

Redactie