Column Coevorden Verbindt: Genieten in de regio

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is wethouder Jan Zwiers aan de beurt.

Er was in onze regio de afgelopen tijd veel te doen er komt nog veel leuks aan de komende maanden. De vakantie is ruim halverwege. Persoonlijk vind ik al die gezelligheid heel leuk. Eenmaal op een evenement is het lastig om weer huiswaarts te gaan. Je komt veel bekenden tegen en het is beregezellig om samen een biertje of iets anders te drinken. Het gevoel van gemoedelijkheid - van spontaan een feestje vieren - wordt in onze streek niet breed uitgemeten. Toch zijn we er met elkaar best goed in. Zelf ben ik niet direct zo'n 'hosser', eerlijk is eerlijk. Ik geniet van andere mensen die genieten. Voor een echte danser ben ik overigens ook niet in de wieg gelegd. De danslessen heb ik in mijn jeugd gemist, omdat het voetbal te veel tijd in beslag nam. Om de dans te kunnen openen op onze bruiloft heeft mijn vrouw engelengeduld gehad, met regelmatig lichte kneuzingen aan de tenen. We schoven de meubels aan de kant om de quickstep te oefenen. Meer zat er echt niet in. Er klinkt misschien iets van jaloezie door in mijn woorden, en dat klopt ook. Met bewondering kijk ik hoe sommige mensen gemakkelijk op muziek bewegen. Overigens zou elke ambitie daarin nu een luchtkasteel zijn, want voetballers worden vaak wat stijver na hun carrière. Maar nu weer even terug: het is genieten in onze streek. En daar denken ook veel toeristen zo over. Toeristen die ook de evenementen bezoeken en die zich soms verbazen over de gemoedelijkheid. Ik heb wel diepe bewondering voor een aantal van die kartrekkers, die koplopers. In elk dorp heb je er wel een aantal. Snel schakelen, organiseren, motiveren, doorzetten en oogsten. Vergeet vooral het laatste niet te vieren. En, wanneer activiteiten eenmaal op gang zijn, willen mensen er graag bij horen en meehelpen. Dat is prima, want je hebt bedenkers, doordenkers, uitvoerders en een paar remmers nodig. Niet te veel van die laatste groep, maar voor de balans niet verkeerd, zegt mijn gevoel. Je kunt immers ook doorslaan. Een aantal evenementen heeft zelfs wachtlijsten wanneer het om inzet van vrijwilligers gaat. We hebben ook ambities in Drenthe. Straks kunnen we kiezen naar welke ijsbaan we gaan, Assen of Hoogeveen. Het is me wel een ding geworden zeg. Zonder een voorkeur uit te spreken, lijkt het op maximaal haantjes gedrag. Zou Assen nu onafhankelijk willen worden van Drenthe of zich aansluiten bij de provincie Groningen? Moeten we dan het Provinciehuis verplaatsen? Coevorden is in de markt hoor! Volgens sommigen gaat er toch al veel geld naar Zuid en Zuidoost, heb ik wel eens ergens gelezen. Dan kan dit er ook wel bij, dacht ik zo. Laten we toch maar vooral één Drenthe blijven. 'Allemoal de kop in ien zak', zoals Harry Lamberts het steevast in breed-bandoverleg noemt. Breedband is een prachtig voorbeeld hoe we samen blijven werken en meters maken. We weten dat we elkaar nodig hebben en kennen ook het belang van snel internet. Met plezier werken we aan hetzelfde doel. De initiatiefgroepen lopen voorop en provincie, Stichting Verbindt Drenthe en de gemeente komen in actie wanneer we dat gezamenlijk nodig vinden. En soms wordt er een feestje gevierd wanneer de gewenste aantallen intentieverklaringen daar aanleiding toe geven. Een dansje is dan helemaal op z’n plaats en vervolgens geniet ik weer van de mensen die genieten. Wethouder Jan Zwiers

Auteur

Redactie