Wildlands-expositie in oude dierentuin

EMMEN

Fotograaf Paul Barelds exposeert met Wild MM zijn Wildlands-foto’s in de oude dierentuin. De gemeentedichters en enkele dierenverzorgers versterken de foto’s met poëzie en proza.

Door Vincent Trechsel Net als vorig jaar organiseert Emmenaar Paul Barelds (50) een foto-expositie over de Emmer dierentuin. In 2016 bracht hij een ode aan Dierenpark Emmen in de Grote Kerk en dit jaar heeft hij het openingsjaar van Wildlands op bijzondere wijze weten vast te leggen. Die foto’s zijn te zien in Galerie Bij Leth en Galerie Mick’s Art, gevestigd in het oude dierenpark. Alle foto’s worden versterkt met gedichten die de Emmer gemeentedichters bij een foto naar keuze hebben geschreven. Ook enkele dierverzorgers van Wildlands hebben aan de expositie meegewerkt. Of de expositie door kon gaan was allesbehalve zeker. Bij Barelds – al jaren hobbyfotograaf en werkzaam als wiskundedocent – was in de lente van 2016 lymfeklierkanker ontdekt. Begin dit jaar hing zijn leven aan een zijden draadje en volgens artsen was de kans dat hij zijn ziekte zou overleven nihil. Dat wonderen bestaan, daar is de vijftiger inmiddels van overtuigd. Sinds zijn beenmergtransplantatie in april is hij weer herstellende.

Koning Willem-Alexander

Het idee voor de foto-expositie was toen al lang geboren. Vrijwel direct na de slotdag in de Grote Kerk dacht Barelds aan een vergelijkbare fototentoonstelling over Wildlands, dat een half jaar daarvoor was geopend door koning Willem-Alexander. De Grote Kerk in Emmen was echter alweer voor een jaar volgeboekt en ook bij het CBK ving Barelds bot. Dat was bij de Emmer Zuiderkerk niet anders, “maar”, zei kunstenaar Ingo Leth die daar toen zijn galerie had, “ik verhuis over een tijdje naar het oude dierenpark. Misschien kunnen we daar samenwerken.” En die samenwerking is er nu dus. Van 9 tot en met 24 september is de expositie te bewonderen in de twee galerieën bij de entree van de oude zoo. Kunstenaar Ingo Leth ziet de expositie als een promotie van Emmen, iets wat hij als Emmenaar van het Jaar erg belangrijk vindt. “Het is goed om de mensen te laten zien wat er in Emmen gebeurt. De combinatie van Wildlands, kunst in het oude park, de gemeentedichters uit Emmen en de fotografie van een Emmenaar is heel sterk.”

DNA

Die fotografie noemt Leth overigens bijzonder. Als kunstenaar let hij bij schilderijen op het gebruik van licht. “Dat is bij fotografie niet anders. Paul ziet dat goed”, oordeelt Leth. “De dierentuindieren zijn weer voor even terug in het park. Het lijkt wel alsof het DNA van die dieren maar niet loskomt van deze plek.” Barelds zelf geniet van de combinatie van fotografie en poëzie. Het geeft de expositie een inzicht van twee werelden, meent hij. “De één kijkt met de ogen, de ander met gevoel”, stelt Barelds haast poëtisch. Dat laatste zou hem goed uitkomen, omdat hij ooit nog wil leren dichten. Spelen met woorden en het gevoel dat je kwijt kunt in een gedicht, vindt hij mooi. Bovendien zegt Barelds: “De foto legt dat ene moment vast, terwijl een gedicht een foto tijdloos kan maken.”

Charme

Het tijdloze is terug te zien in Galerie Mick’s Art, gevestigd in het voormalige Biochron, waar foto’s van Dierenpark Emmen komen te hangen. Galeriehouder Erik Knegt houdt naar eigen zeggen van oude dingen en omarmt de fotografie van Barelds. “De charme van het oude park is goed zichtbaar in Pauls foto’s. Vergeet niet: het was de charme, die de mensen altijd zo wisten te waarderen aan dit park.” Ook twee foto’s van de geestelijke ouders van de Emmer dierentuin, Jaap en wijlen Aleid Rensen, hangen in het Biochron. Barelds: “Toen ik vorig jaar oktober voor mijn laatste kuur in het ziekenhuis lag, waren meneer en mevrouw Rensen ook bij mij op de zaal. Ik heb ze kort gesproken. Nog geen twee maanden later is zij overleden.” Dat Jaap en Aleid Rensen onderdeel zijn van zijn expositie is een bewuste keuze. “Zolang je mensen herinnert, bestaan ze nog”, verantwoordt hij de fotokeuze.

Familiefoto's

Wanneer mensen overlijden of wanneer artsen je nog geen vijf procent geven op overleven, ga je volgens Barelds anders naar de dingen kijken. Familiefoto’s, bijvoorbeeld, krijgen een heel andere betekenis. “Ik ben veel bewuster gaan fotograferen”, stelt de Emmenaar, die door zijn ziekbed heel sterk het gevoel heeft gekregen iets na te moeten laten. “Wat nu nieuws is, is straks een herinnering. Dat probeer ik zo goed mogelijk vast te leggen. Ook voor mijn kinderen.” Dat Wildlands-directeur Frankwin van Beers, die de opening verzorgt, daaraan bijdraagt noemt Barelds een stukje waardering voor zijn werk. Van Beers is enthousiast over de expositie en schuift de complimenten niet onder stoelen of banken. “Paul heeft prachtige foto’s gemaakt van onze dieren. De natuur zoals wij die willen laten zien, komt in zijn foto’s echt naar voren.” De combinatie van fotografie en poëzie spreekt ook Van Beers erg aan. “Ik ben van mezelf een echte beelddenker. Ik vind foto’s met een verhaal of gedicht een stimulans voor je eigen fantasie. Dat is ook de reden dat ik graag mijn bijdrage verleen aan deze expositie.” Wild MM wordt 9 september om 11.00 uur geopend door Frankwin van Beers. De expositie is tot en met 24 september te bezichtigen.

Auteur

Redactie