Sportpraat met Bjarne Hemme: 'Ik wil ooit nationaal kampioen worden'

ERICA

Bjarne Hemme is 14 jaar en woont ‘op’ Erica. De tiener zit in havo 3 – de sportklas van het Carmelcollege – samen met topsporters. Lees meer over Bjarne in deze Sportpraat.

Bjarne, welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Ik doe aan wielrennen bij WSV Emmen.” Wat maakt deze sport zo leuk? “De gezelligheid tijdens de training, trainingskampen en de wedstrijden. Het zo hard mogelijk fietsen maakt de sport erg leuk. Vooral als je voorin de groep kunt fietsen en zo hard mogelijk door de bochten kunt gaan. En de eindsprint tot slot.” In welk team sport je? “Ik fiets in categorie 7. Bij de jeugd fiets je vanaf je achtste in categorie 1 en op je veertiende in categorie 7.” Wat is het mooiste aan dit team? “De onderlinge gezelligheid tijdens de training en voor de wedstrijden. In de wedstrijd zelf is het zeker bij de jeugd een individuele sport.” Op welk niveau sport je? “Binnen Noord-Nederland fiets ik vaak bij de eerste drie. Dit jaar heb ik mij als eerste geplaatst voor de nationale titelstrijd. Bij dit NK ben ik vierde geworden op een paar centimeter van de derde plaats.” Waarom sport je bij jouw club? “WSV Emmen is voor de jeugd een prachtige club. Er is veel begeleiding en er worden leuke trainingskampen georganiseerd.” Hoe vaak train je per week? “Drie tot vier keer per week met gemiddeld een wedstrijd per week. Dus ik fiets zo’n vier keer per week.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Vorige week was de Asser Jeugdtoer. Een wedstrijd over zes dagen met een proloog, twee omlopen, een klassieker en een tijdrit. Na dinsdag stond ik derde in het klassement, woensdag had ik een lekke band en daardoor kwam ik op achterstand binnen. De overige wedstrijden gingen goed, maar door woensdag was een goede eindklassering niet meer mogelijk.” Gloriemomenten? “Tijdens de Jeugdmeerdaagse Emmen heb ik zowel de gele als de groene trui gewonnen. En mijn vierde plek op het NK was ook een hoogtepunt. In juni heb ik het tijdritrecord op de baan in Emmen van Elmar Reinders uit de boeken gereden.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik wil ooit nationaal kampioen worden en wil graag internationale wedstrijden rijden.” Grootste blunder? “Vorig jaar met de Asser Jeugdtour ben ik dertig minuten voor de tijdrit gevallen. Ik wilde het parcours nog even verkennen en reed veel te hard door de bocht. Het gevolg was dat ik tijdens de tijdrit best wel bang was en bijna stapvoets door de bocht ging.” Wie is jouw voorbeeld? “Tom Dumoulin. Zeker gezien zijn capaciteiten op de tijdrit. Tijdrijden vind ik een mooie discipline.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Spelletjes op mijn computer en afspreken met vrienden.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Er gebeuren de laatste tijd veel ongelukken met wielrenners. Wij als sporters moeten rekening houden met andere weggebruikers. Dit geldt ook voor automobilisten.”

Ook meedoen?

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar de redactie: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie