Sportpraat met Jarno Bos: ‘Ik hoop prof te worden’

KLAZIENAVEEN

De dertienjarige Jarno Bos woont in Klazienaveen en doet aan motorcross. Hij gaat naar school in zijn woonplaats. Lees meer over Jarno in deze editie van Sportpraat.

Naar welke school ga je? “Ik naar het Esdal College in Klazienaveen. Komend schooljaar zit ik in de tweede klas van de mavo.” Welke sport beoefen je? “Ik motorcross. Vanaf mijn vijfde rijd ik al motor en sinds mijn achtste doe ik mee aan competitiewedstrijden. Ik ben begonnen op een PW. Tegenwoordig rijd ik 85 cc grote wielen.” Wat maakt deze sport zo leuk? “De enorme sprongen die je kan maken en de afwisseling van training. Dus motortraining, kracht en conditie.” In welk team sport je? “Je crosst vooral voor jezelf. Wij hebben ons eigen Heigro/Hydrowear team. Ik hoop later in een groot team te mogen rijden zoals al die wereldkampioenen doen.” Op welk niveau sport je? “Ik ben begonnen met regiocompetitie onder de DMX. Sinds drie jaar cross ik KNMV Nederlandse Kampioenschappen. Die heten tegenwoordig Open Nederlands Kampioenschappen. De wedstrijden zijn door heel Nederland. Van de provincies Zeeland en Noord-Brabant tot aan Veendam toe.” Waarom sport je bij jouw club? “MSV Motodrome Emmen is en grote zware zandbaan met veel springbulten en mooie bochten. Jong en oud trainen hier. Toen ik klein was reed ik op de minibaan. Nu natuurlijk alleen op de grote baan. Er staat een mooi clubgebouw waar je prima kipnuggets kunt eten.” Hoe vaak train je per week? “Ik doe twee tot drie keer per week aan motortraining. Wanneer ik wedstrijden heb, train ik twee keer per week op de motor en in het weekend is dan de wedstrijd. Ik train veel op mijn thuisbaan bij MSV Motodrome in Emmen. Daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk op andere banen in heel Nederland. Ook train ik twee keer per week mijn conditie en kracht bij De Boks sportbegeleiding. Verder loop ik nog een per week hard met mijn vader.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Mijn laatste wedstrijd was op de Zwarte Cross voor de Dutch Masters of Motorcross. Deze wedstrijden bestaan uit vier stuks, waarvan de laatste bij de Zwarte Cross. Het ging heel goed. Veel enthousiast publiek, en muziek tijdens de wedstrijd. Ik zat twee keer heel goed bij de start bij de eerste drie. In de dagstand ben ik veertiende geworden van de 42. Dat is een goede prestatie voor mijn eerste Dutch Masters competitie en dit jaar voor het eerst op de 85 cc grote wielen.” Gloriemomenten en hoogtepunt? “In 2013 (65 cc kleine wielen) en 2014 (65 cc grote wielen) ben ik Regiokampioen van Groningen, Friesland en Drenthe geworden. In 2014 bij de landelijke DMX ben ik tweede van Nederland geworden. Vorig jaar in de 85 cc Kleine Wielen werd ik derde in het Nederlands Kampioenschap. Hoogtepunt was toch ook wel de uitnodiging voor de training tijdens de GP in Assen. Tijdens deze wereldkampioenschappen mochten een aantal geselecteerde rijders - waaronder ik - meedoen aan een training op de GP-baan. Op het rennerskwartier stonden we gewoon tussen de wereldklasse zoals Jeffrey Herlings, Antonio Cairolli en Glen Goldenhoff.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik rijd nu voor het eerst 85 cc grote wielen. Ik hoop volgend jaar in de top vijf mee te kunnen draaien. In de toekomst hoop ik profcrosser te worden en wereldkampioenschappen te gaan rijden.” Grootste blunder? “Tijdens een trainingsweek in Zweden lag er een grote plas water naast de baan. Ik kwam buiten de baan en viel middenin deze plas water.” Wie is jouw grote voorbeeld? “Jeffrey Herlings. Hij is een Nederlandse motorcrosser die meervoudig wereldkampioen is.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Naast het vele trainen rijd ik graag op mijn pitbike in het veld. En ik speel graag op mijn Playstation.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Kom allemaal een keer kijken naar de crosstrainingen of wedstrijden in Emmen. Motorcross is heel spectaculair door de hoge sprongen en de hoge snelheid op het circuit. Ik dank al mijn sponsoren die het qua materiaal mogelijk maken dat ik op dit niveau motorcross en dus deze geweldige sport kan blijven doen!”

Ook meedoen?

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar de redactie: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie