Gevecht tussen Wildlands en de nijlpaarden kent nog geen winnaar

EMMEN

Het is een jaar geleden dat Wildlands de strijd aan ging met zijn schijtende nijlpaarden en zo de problemen in het volgepoepte bassin probeerde aan te pakken. Wie trekt er aan het langste eind?

Door Vincent Trechsel Wat een gedoe was dat, die in het water poepende nijlpaarden. Volledig uit het zicht onttrokken door hun eigen uitwerpselen met klagende gasten als gevolg. Iedere bezoeker kan zich de bak met snert – die op de plattegrond als het nijlpaardenverblijf stond aangegeven – nog wel herinneren. Maar ook mensen die Wildlands nog nooit hadden bezocht, waren volledig op de hoogte omdat ook landelijke media de ontwikkelingen op de voet volgden.

Kruiwagen

Door de zon en een warme temperatuur wordt het water groen, regen maakt het troebel en na een portie nijlpaardenmest verandert het zwemwater in een bruine kleur. Nijlpaarden poepen graag in het water – in Wildlands leven acht nijlpaarden die dagelijks een kruiwagen of 25 volpoepen – en gebruiken hun staart als een kleine maar zeer krachtige buitenboordmotor om de poepresten onder water te verspreiden. Succes daarmee, om dat water dan kraakhelder te houden. Vorig jaar is dat geprobeerd door de waterstromen aan te passen zodat meer mest mee werd genomen in de zuivering en die nergens kon ophopen. Ook was er een zogenoemde Nano-coating aangebracht op de glaswanden. Dat is een extra laagje op de ruiten, zodat algen en poepresten niet blijven plakken. Sinds kort zwemmen er ook karpers in het bassin, die volop smullen van de mest. “Toch zitten zij er niet om het water schoon te houden”, doceert Wildlands-woordvoerder Hanneke Wijshake. “Het idee is meer dat als de nijlpaarden op het land zonnen, er onder water wel iets te zien is.”

Regen

Maar dan moet dat natuurlijk wel kunnen. Het bassin doet soms nog herinneren aan de erwtensoep van een jaar geleden en de nijlpaarden zijn dan alleen te zien wanneer ze vlak langs de ruit lopen. Onoverkomelijk, oordeelt Wijshake. “De dieren blijven poepen en er blijft regen vallen. Het verschil is alleen dat het bassin weer veel sneller schoon is en het water dus helderder wordt.” Wildlands zelf is een jaar na dato ‘in principe tevreden’ met de ontwikkelingen, al blijft het zien van nijlpaarden onder water een kwestie van geluk. En dagjesmensen die toch een vieze bak aantreffen? “Tegen hen zou ik willen zeggen: probeer het later nog eens, na bijvoorbeeld een rondje om de savanne. Die verantwoordelijkheid ligt bij de bezoeker”, besluit Wijshake.

Auteur

Redactie