Persleidingbreuk bij rioolwaterzuivering Emmen

EMMEN/SCHOONEBEEK

Vlakbij de rioolwaterzuivering in Emmen is vrijdagmiddag een breuk in een persleiding ontstaan. Hierdoor is ongezuiverd rioolwater in een aantal watergangen ten zuiden van de rioolwaterzuivering terecht gekomen over een afstand van enkele honderden meters.

Dit heeft lokaal vissterfte door zuurstoftekort en stankoverlast tot gevolg. Het waterschap heeft direct actie ondernomen om verdere vervuiling tegen te gaan. Sinds vrijdagmiddag wordt het afvalwater vanaf het laatste rioolgemaal voor de zuivering per vrachtwagen naar de zuivering vervoerd. Verder zijn stuwen omhoog gezet zodat de vervuiling zich niet verder kan verspreiden. In de directe omgeving van de zuivering is het vervuilde water naar de zuivering gepompt. Dode vissen haalt het waterschap uit de watergangen. Verder worden de watergangen belucht om het zuurstofgehalte van het water omhoog te brengen. Na een eerste reparatie van de rioolbuis op de plek van de breuk bleek dat de rioolbuis over een langere afstand is verzwakt. Het waterschap gaat de rioolbuis nu over een afstand van zo'n twintig meter vervangen. De gebroken persleiding transporteert het afvalwater afkomstig van huishoudens en bedrijven in Schoonebeek naar de rioolwaterzuivering.

Auteur

Redactie