Wildlands Maandwinnaar juli: ‘De interactie maakt de foto uniek’

EMMEN

De 23-jarige Thomas Kuiper uit Kampen is de winnaar van de Wildlands Foto van de Maand geworden. In de maand juli maakte zijn foto het meeste indruk op de jury.

Een compleet andere aanblik dan toen Kuiper het park vlak na de verbouwing bezocht. Hij was blij verrast toen hij het park vorige week bezocht. Het leeuwenverblijf werd als laatste die dag aangedaan. En met succes, meent de 23-jarige, na het winnen van de Wildlands Foto van de Maand. Hij ontvangt hiervoor van Wildlands een expeditiepakket en een interview in de ZuidOosthoeker. Had je verwacht Maandwinnaar te kunnen worden? “Eerlijk gezegd niet. Ik hoorde toen ik samen met mijn vriendin in het park was via via dat er een mogelijkheid tot inzenden bestond. Eenmaal thuis na het uitzoeken van de honderden foto’s van die dag toch deze foto ingezonden.” Wat vind je ervan dat je Maandwinnaar bent? “Heel gaaf! Als hobbyfotograaf kan ik me zo’n dag in de dierentuin uiteraard prima vermaken, en hoop ik altijd die ene echt bijzondere foto te kunnen maken. Als dan uiteindelijk blijkt dat die ene foto niet alleen door jezelf maar ook door anderen zo ervaren wordt, is dat alleen maar mooi.” Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto. “Vlak na een forse regenbui kwamen we als laatste onderdeel van de dag langs het leeuwenverblijf. Een beetje ‘save the best for last’ aangezien dit ons vooraf al het meest interessant leek. Uiteindelijk bijna een uur staan kijken en fotograferen, waarin ik me geen moment verveeld heb. Ik had wel meteen bedacht dat een foto van een leeuw of welp bovenop die robuuste rotspartijen een gave compositie zou kunnen zijn.” Waarom vind je de foto geslaagd? “Toen we aankwamen leken de leeuwen, en vooral de welpen, mij redelijk actief. Veel stoeien, heen en weer lopen en klimmen en klauteren, waardoor ik al vrij snel in mijn hoofd deze compositie in gedachten had, met een leeuw bovenop zo’n grote rots. Dat het uiteindelijk een welp met moeder in deze omstandigheid zou worden is dan bonus. Daarnaast was het die dag qua licht niet bepaald makkelijk fotograferen; een grijze en regenachtige dag. Toch is deze foto juist goed geslaagd ómdat er sprake is van zo’n witte/grijze achtergrond, wat puur en alleen de lucht van dat moment is. Hierdoor komen de dieren en de rots nog beter tot hun recht en lijken ze voor een wit doek te staan. Het contrast en de interactie tussen moeder en welp maken deze foto voor mij zo uniek.” Wat betekent fotografie voor je? “Ik ben puur hobbyist. Voornamelijk fotograferend rondom Schiphol als luchtvaartfotograaf, maar alles wat rolt, rijdt, vliegt, loopt of beweegt is interessant voor mij. Een dagje dierentuin is dan ook veel en veel leuker met camera onder de arm, omdat je zoveel meer ziet van het park en de dieren. De kunst is om van één foto een sfeervolle plaat te maken met een bepaald verhaal dat steeds duidelijker wordt hoe langer je naar een foto kijkt.” Met welke camera is deze foto gemaakt? “Een Canon EOS 600D met een Canon EF 100-400 f/ 4.5-5.6 IS USM mk1.” Wat is jouw mening over Wildlands? “Prachtig park geworden. Het was ons eerste bezoek na de verbouwing, en het is een compleet ander park geworden. Heel sfeervol, prachtig aangekleed en goed begaanbaar voor jong en oud. Het heeft qua leefgebieden waar je doorheen kunt wandelen veel weg van Burgers Zoo in Arnhem, wat absoluut een compliment is.” Wat vind je het mooiste gedeelte in het park? “De vlindertuin is heel indrukwekkend met al die verschillende soorten vlinders. Ik vind het ijsberenverblijf met de mogelijkheid om ook onder water mee te kunnen kijken ook heel mooi.” Wat mist het park nog? “Een soort vogeltuin met gieren, adelaars en andere soorten (roof)vogels zou een goede uitbreiding zijn, denk ik.”

Auteur

Redactie