Ep van Engen: ‘Ik vind vast niet terug wat ik achterlaat’

VEENOORD/SLEEN

Vijftig jaar lang werken in dienst van één bedrijf, maar wel zeventien verschillende bazen meemaken. Ga er maar aan staan. Ep van Engen beleefde maandag deze mijlpaal.

Door Kristian Elders De 65-jarige inwoner van Sleen kreeg nooit genoeg van zijn werkgever De RuwBouw Groep (voorheen Alvon Bouwsystemen, red.) in Veenoord. Van Engen viert zijn werkjubileum dinsdagmiddag in restaurant Moorman in Erm. Hij voelt zich als een kapitein op zijn ‘schip’. Op het terrein van De RuwBouw Groep draait de zestiger vanuit zijn cabine als molenbaas de hele dag beton voor drie hallen. Hij staat al 39 jaar aan de knoppen op één en dezelfde plaats en maakt gebruik van vijf verschillende mengsels. “Deze mijlpaal geeft mij een goed gevoel, maar wat moet ik ervan zeggen?” De nuchtere Van Engen ziet dan misschien wel elke dag hetzelfde beeld, maar saai is het al die tijd niet geweest. “Elke dag is anders, want ik heb bijvoorbeeld te maken met droog of nat zand en grind. Té nat en té droog is niet goed. De afstelling van de apparatuur moet daarom juist zijn.” Van Engen groeide op in Emmen en na een technische opleiding raakte hij via zijn vader midden jaren zestig verzeild bij zijn huidige werkgever in Veenoord. De jonge Van Engen wilde niet verder leren. Er kwam een technische dienst binnen het bedrijf en daarvoor zette de Slener zich elf jaar in. Hij verrichtte als monteur zware werkzaamheden en vanwege storingen kwam het regelmatig voor dat er de hele nacht door moest worden gewerkt.

Molenbaas

In de tijd dat Van Engen bij de technische dienst zat werd hij gevraagd voor de functie van molenbaas op de betonmenger. Dat werk laat Van Engen zoals het nu lijkt begin volgend jaar achter zich. “Ik ga altijd met plezier naar het werk vanwege mijn collega’s. Bij voorkeur op de fiets, want daar blijf ik fit bij. Het is een uitdaging om elke dag een goed mengsel te maken. Ik probeer iedereen tevreden te houden. Van de laborant tot mijn collega’s die ermee werken”, zegt de oud-voetballer van vv Drenthina 4 en 6 en ook vv Sleen. Bij laatstgenoemde club speelde Van Engen in het eerste en tweede zaterdagteam. Tijdens een wedstrijd van Sleen 2 kreeg hij een hartinfarct. De nasleep was niet mals, maar Van Engen herstelde volledig. Tegenwoordig doet hij aan mountainbiken, wandelen en tuinieren. Duofietsen met bewoners van woonzorgcentrum De Schoel in zijn woonplaats is straks mogelijk een nuttige invulling van zijn vrije tijd. Het werk van Van Engen wordt na zijn vertrek volledig geautomatiseerd. Het schip - met daarin ook de muzikale klanken van Radio Continu - verdwijnt dus op het terrein aan de Boerdijk en daarmee komt een einde aan een tijdperk. “Ik ga dit alles wel missen en kom vast een keer terug, maar ik vind het vast niet terug wat ik straks achterlaat.” De karaktervolle Van Engen meldt zich nooit ziek voor zijn werk en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Zijn werkrapport is indrukwekkend. Enkele cijfers: hij maakte als molenbaas 700.000 kubieke meter beton en gebruikte 300.000 ton cement, 160.000 kubieke meter water en 2.000.000 liter hulpstof. Waarvan akte.

Auteur

Redactie