Doorloper met Wibbina van Ginkel: al jong gek op dieren

BENNEVELD

Wibbina van Ginkel is in haar woonplaats herder van Schaapskudde Benneveld en eigenaar van Wolwerkplaats Benneveld. Zij is 53 jaar. Lees meer over Wibbina in deze Doorloper.

Een relatie? “Ja, met Marco Borkes.” Benneveld is voor mij… “Mijn thuis. Een prachtig dorp in een mooie omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Ik woon in een boerderij samen met Marco en onze twee kinderen Tarik en Amy. En natuurlijk de Drentse heideschapen en mijn Wolwerkplaats.” Als ik de baas van Benneveld zou zijn, dan… “Ik wil geen baas zijn, want Benneveld is van ons allemaal.” Vroeger ging ik altijd stappen in… “Arnhem. Met een groep vrienden naar de Korenmarkt! De Korenmarkt is een plein met allemaal cafés. We hebben daar vele zaterdagavonden met elkaar doorgebracht.” Als mijn favoriete sportclub wint, dan… “Ik ben niet zo van het sporten en winnen. Zwemmen doe ik wel graag, maar mijn zoon Tarik is dit jaar met zijn voetbalteam - jeugd onder de 19 jaar – kampioen geworden en ze hebben ook het bekertoernooi gewonnen. Dan ben ik zó trots!” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was… “Op de kleuterschool. Dat was een jongen die elke dag naast me ging zitten en een snoepje voor me meenam. Snoepjesverkering dus.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed... “Dat gebeurt geregeld: een lachbui! Onlangs gingen we met de schapen wandelen en tijdens een pauze namen er twee schapen de benen en renden heel hard weg. Het was zo komisch en zo hebben we wel vaker uitbraken van onze schapen waar we later met elkaar weer om kunnen lachen.” En dat ik huilde ook… “Tranen horen er in het leven ook bij! Verlies van dierbaren, maar ook het verlies van een schaap. Vooral als er een dierenarts moet komen om een dier te laten inslapen. Ik probeer me altijd stoer te houden, maar dat lukt niet altijd.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is… “De Quincunx van Charles Palliser. Een onvergelijkelijk beeld van het leven van arm en rijk in de negentiende eeuw. Een meesterwerk!” Je kunt me wakker maken voor… “Liever niet, want ik slaap vaak heerlijk.” Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is… “Koffie of thee zetten. Wassen, strijken, dweilen, koken en verhalen van de kinderen aanhoren, haha.” Als ik niet in Benneveld zou wonen, dan… “Ik denk wel eens na waar ik dan wel zou willen wonen. Misschien ergens in het buitenland. Frankrijk vind ik een mooi land of terug naar Gelderland, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. We wonen al heel wat jaren in Drenthe, maar Arnhem is toch de plek waar ik ben geboren en daar in de omgeving ben opgegroeid.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje… “Er zijn genoeg mensen die aan het einde van hun leven wel een lintje verdienen, maar als mijn oma nog zou leven kreeg zij er één van mij!” Wat ik vroeger wilde worden, is… “Ik wilde vroeger graag stewardess worden. Het leek me geweldig om te reizen en door de lucht te vliegen. Een poos heb ik in de verpleging gewerkt en als ik nu aan vroegere schoolvriendinnen vertel dat ik herder ben en de wol verwerk in vloerkleden en lampenkappen, zijn ze niet verbaasd. Ik was al jong gek op dieren.” Wat ik uiteindelijk geworden ben, is… “Herder en ik heb mijn eigen Wolwerkplaats waar ik met veel plezier werk! Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt.” Mijn hobby’s zijn… “Vooral de schapen en het maken van lampenkappen van wol. Verder geniet ik van de tuin en maak van de oogst uit de tuin graag heerlijke chutney’s.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is… “De geboorte van mijn twee kinderen.”

Meedoen

Meedoen aan deze rubriek Doorloper? Stuur een e-mail naar de redactie: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie