Wilfried Reuvers geeft Oosterhesseler rotonde boost

OOSTERHESSELEN/AALDEN

De provincie Drenthe schreef een prijsvraag uit over het verfraaien van rotondes. Eén van de winnaars van Oes Verkeersrondtie is Wilfried Reuvers (53) uit Aalden.

Door Kristian Elders Reuvers ontving de prijs vorige week in Assen uit handen van gedeputeerde Henk Brink. Wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden was een van de aanwezigen in de Drentse hoofdstad. Reuvers diende een plan in voor de rotonde bij Oosterhesselen. Hij houdt van de uitdaging om het landschap fraaier te maken. “Er zijn veel lelijke rotondes in Drenthe”, zegt de Aaldenaar. “Eén van de uitzonderingen is de rotonde in Frederiksoord.” Het plan voor de rotonde in Oosterhesselen diende de vijftiger overigens één dag voor de deadline in bij de provincie. De factor tijd speelde in dat opzicht mee, maar werken onder druk bevalt Reuvers wel. Het idee voor de rotonde had de landschapsontwerper al veel eerder in zijn hoofd, maar de criteria zijn niet mals. Het ontwerp moet de omgeving karakteriseren. Verder zijn duurzaamheid, veiligheid, uitvoerbaarheid, weinig onderhoud en het budget (5000 euro, red.) van belang.

Replica

Reuvers dacht direct aan het natuurgebied De Klencke, het beekdal, de es en de kerktoren met - daar los van - de kerk. Het toeval wil dat de creatieveling in contact kwam met loonwerker Jan Schepers uit Oosterhesselen. In de schuur van het loonwerkbedrijf staat een replica van de kerk en toren. Overblijfselen van een Zuidenveld Festival uit het verleden. Een geschenk uit de hemel voor Reuvers. “Dit alles moet een tweede leven krijgen, vind ik. Een eis is dat alles op de rotonde tien jaar meegaat. Verder moeten de kerk en toren waterdicht zijn. Met het dak van de toren zit dat wel goed, maar met de toren moeten we nog aan de slag.” Op de rotonde in Oosterhesselen verrijst zoals het nu lijkt komend najaar een silhouet van het dorp. Een karrenspoor moet de grens vormen tussen een heideveld en de es. Het centrale punt is de kerk met toren. De ruimte is zeer beperkt, zo weet Reuvers maar al te goed. De definitieve uitwerking gaat in nauw overleg met de provincie en Plaatselijk Belang Oosterhesselen, maar die laatste partij is maar wat blij met de plannen van vrijwilliger Reuvers. “Een rotonde is en blijft een zichtlocatie. In Frankrijk zie je de meest fraaie rotondes, maar hier zien we veelal alleen maar heggen.” In Oosterhesselen wordt wat dat betreft alles anders.

Auteur

Redactie