Video | Onderzoek naar Amerikaans vuilbroed bij bijen

Emmen

Dertien imkers in Zuidoost-Drenthe kregen afgelopen week bezoek van inspecteurs van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Zij keken of er bij de bijen sprake was van Amerikaans vuilbroed.

De controle vond plaats omdat in juni verschillende bijenvolken van een imker uit Exloo Amerikaans vuilbroed bleken te hebben. De ziekte is niet gevaarlijk is voor mensen, maar kan wel veroorzaken dat hele bijenvolken uitsterven. De besmette volken van de imker in Exloo zijn gelijk geruimd. Verder stelde het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod in van dertig dagen in een straal van drie kilometer om Exloo en Weerdinge, om verdere verspreiding te voorkomen. De inspecteurs die afgelopen week de inspecties uitvoerden, hebben verzameld materiaal naar een laboratorium gestuurd. Uit onderzoek moet blijken of er nog sprake is van Amerikaans vuilbroed. Zo niet, dan betekent dit het einde van het vervoersverbod. Vooralsnog ziet het er gunstig uit, blijkt uit deze video:

Auteur

Redactie