Heden en Verleden: Welkom in Drenthe, land van turfstekers en armoede

Emmen

Het is een bekend beeld van de Drent: de hardwerkende turfsteker. De mouwen opgestroopt, de spieren gespannen en geen kapsones. Het bloed en zweet van sterke veenarbeiders heeft zich met de moerasgrond van Zuidoost-Drenthe vermengd. Dit is de trots van Drenthe, en terecht.

Vanaf 1850 werd in Zuidoost-Drenthe grootschalig veen afgegraven om turf te maken. Ik kom uit Friesland, maar ook mijn voorouders zwoegden in het ruige Drentse moerasland. Samen met andere laagopgeleiden uit heel het land hebben zij de provincie opgebouwd. Ze woonden in simpele hutten, werkten lange dagen, aten sober en hadden hitte en kou te verduren. Voor een mager loontje werkten zij hun lichamen kapot. Over hun gebogen ruggen verdienden de veenbazen kapitalen aan het ‘bruine goud.’ In de 19e eeuw was het verschil tussen arm en rijk enorm, maar die tijd ligt ver achter ons. Toch? Menig modern econoom voorspelt dat de kloof tussen arm en rijk opnieuw dieper wordt. Het aantal miljonairs stijgt, maar ook het aantal voedselbanken. De rijksten verspillen hun geld op de miljonairsbeurzen terwijl hardwerkende Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Op de zorg wordt steeds meer bezuinigd en ook studeren wordt iets voor de elite. Menig jongere krijgt nachtmerries bij de gedacht aan een enorme studieschuld. Deze week nog verscheen in het nieuws dat de loonkloof tussen topbestuurders en werknemers groeit. De bobo’s gaan er op vooruit terwijl de inkomensgroei voor de gewone man zwaar achterblijft. In ons Zuidoost-Drenthe wonen gemiddeld minder hoogopgeleiden dan in de rest van Nederland en samen met Oost-Groningen zijn we de armste regio van ons land. Dit is bij velen misschien wel bekend, maar wanneer gaat dit eens veranderen? Tijdens de laatste verkiezingen was het de VVD die in Borger-Odoorn en in Coevorden de meeste stemmen kreeg. In Emmen won de PVV, nipt gevolgd door de VVD. Dit is bijzonder, want onder de sigaar rokende liberalen van de VVD hebben de rijken het alleen maar beter gekregen en de armen alleen maar slechter. Stemden we alleen op deze partijen vanwege hun migratiebeleid? Er is een grote kans dat er, met een nieuw rechts kabinet, de komende jaren nog meer geld uit onze portemonnees verdwijnt. Hoe lossen we dit armoedeprobleem dan op? Vanuit Den Haag zal er niet veel hulp komen. Waarschijnlijk ziet de elite uit de Randstad ons nog steeds als stille turfstekers uit een achtergestelde veenkolonie. We werken voor een hongersloontje en Drenthe is hooguit een leuke vakantiebestemming. Nee, we zullen er zelf aan moeten werken om de armoede te verkleinen en de regio te verbeteren. We hebben de ruimte, natuur en het turfstekersbloed dat door onze aderen stroomt. Als we onze tijd en energie investeren in onderwijs, innovatie en duurzame industrie dan creëren we nog meer talenten, banen en positieve verandering. De kloof tussen arm en rijk zullen we nooit helemaal dichten, maar we kunnen door vernieuwingen wel een inhaalslag maken op de rest van het land. Als we samen de handen uit de mouwen steken kunnen we Zuidoost-Drenthe nog aantrekkelijker maken voor de volgende generatie. Docent en schrijver Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie