Readshop officieel open in Coevorder Friesestraat | Fotoserie

COEVORDEN

Het was zaterdagmorgen gezellig druk in het pand aan de Coevorder Friesestraat 26. Coen en Anco Veenstra openden op de nieuwe locatie van The Readshop Coevorden. De zaak van hun ouders Harm Jan Veenstra en Meike Hoogesteger had voorheen onderdak in winkelcentrum Gansehof.

Door Kristian Elders Op de bovenverdieping van het pand in hartje Coevorden vertelden de initiatiefnemers Johan Boekema en Arjan Pieters even later over De Bovenkamer, die in september officieel opent. Daar komen flexwerkplekken voor zzp-ers. Met hulp van Mini Miss Ganzenhoedster Kaithlyn Kroezen werd in dezelfde ruimte daarna een veiling gehouden. Schilderijen - gemaakt door kinderen van de Coevorder brede school Som en Kinderwereld - werden er verkocht en de opbrengst van ruim 90 euro is voor het gewenste kunstgras bij de genoemde brede school in de wijk Poppenhare. Het kunstgras moet er uiterlijk in de zomer van 2018 komen. Kaithlyn werkte overigens mee aan een tweetal kunstwerken. Twee schilderijen hangen nog in De Bovenkamer en zijn dus te koop. "Wij geloven in De Bovenkamer", zeggen Pieters (56) uit Wachtum en Coevordenaar Boekema (45) direct na de veiling. "Deze ruimte wordt gehuurd van The Readshop. Er komen in deze ontmoetingsplaats onder meer twee toiletten en een grote vergadertafel."

Fabriek

Zelfstandigen kunnen in De Bovenkamer voor zichzelf werken. Pieters: "Door het samenzijn van ondernemers komen veel goede plannen bij elkaar. Een zzp-er met een bepaalde vraag krijgt straks niet antwoord van één iemand, maar van bijvoorbeeld tien collega's. Noem het een fabriek met daarin kennis van onder meer communicatie, financiën en juridische zaken. Die variatie zou mooi zijn. Kortom: alles wat te maken heeft met bedrijfsvoering. Een glasblazer kan iets heel moois maken, maar hij of zij heeft geen idee hoe het product goed te verkopen. De Bovenkamer kan dan een vraagbaak zijn. Het gaat ons om het maken van combinaties." Boekema is de man van de cijfers en details. Hij wil met De Bovenkamer de economie in Zuidoost-Drenthe en dus ook in de gemeente Coevorden versterken. "Mooi dat we hier onderdak hebben. We beschikken over ongeveer vijftien plaatsen. Misschien starten we een coöperatie waar ondernemers lid van kunnen worden." Volgens Pieters is er veel vraag naar één werklocatie voor een verzameling van zzp-ers. "Wel moeten zij even de drempel over. Voor ons is het nu zaak om reclame te maken via bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn, maar gelukkig beschikken we al over een aanzienlijk netwerk." Boekema: "Wij gaan voor de mierenhoop, want die is veel sterker dan een olifant. We zien graag veel ondernemers bij elkaar. Je kunt het zien als een fabriek die ondernemingen produceert. Je bent hier nooit alleen en maakt deel uit van het geheel. Eerst wordt er gezaaid en uiteindelijk volgt de oogst, maar hier moet niets."

Auteur

Redactie