Sportpraat met Lieke Nooijen: ‘Ik rijd een superseizoen’

COEVORDEN/EMMEN

De talentvolle Lieke Nooijen is 16 jaar en woont in Coevorden. Met de populaire wielerhelden van de Tour de France onderweg  in Frankrijk staat de sport wielrennen centraal in deze editie van Sportpraat.

Naar welke school ga je? “Ik zit momenteel in 4 havo op De Nieuwe Veste in Coevorden.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Ik doe aan wielrennen bij wielersportvereniging (WSV) Emmen.” Wat maakt deze sport zo leuk? “Wielrennen is een individuele sport waarbij kracht en snelheid bijeen komen. Ik kan hier mijn energie in kwijt.” In welke categorie sport je? “Ik rijd in de categorie nieuweling-meisjes. Ik ben tweedejaars nieuweling meisjes. Dit is de leeftijdscategorie van 15 en 16 jaar.” Op welk niveau sport je? “Ik sport op een erg hoog niveau. Ik moet er veel voor laten en hard afzien tijdens het trainen. Ik hoor zeker bij de favorieten van Nederland. Dit jaar is er ook een nieuw klassement: de Healthy Ageing Tour. Hier vallen enkele klassiekers onder en ik ben hier vanaf de eerste wedstrijd al leider van en probeer dit te blijven.” Waarom sport je bij jouw club? “Ik ben begonnen bij de jeugd en zag hier meerdere mogelijkheden om nog beter te worden. We hebben een leuke en sterke groep meiden van dezelfde categorie met ieder haar eigen sterke punt en we kunnen elkaar nog beter maken.” Hoe vaak train je per week? “Ik train zo’n zes dagen in de week en kom ongeveer aan dertien uur per week.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Mijn meest recente wedstrijden zijn het NK op de weg en het NK tijdrijden. Beide NK’s werden gereden in het Gelderse ’s-Heerenberg met twee klimmetjes: de muur van Zeddam en ‘t Peeske. Deze koers voorliep vrij rustig met een aantal demarrages, maar deze hielden geen stand. Het werd een sprint en ik kwam net iets te kort voor de rood-wit-blauwe trui en eindigde als tweede. Het NK tijdrijden ging niet zoals gehoopt en ik moest genoegen nemen met een vijfde plek.” Gloriemomenten? “Ik rijd dit jaar nu al een superseizoen. Ik heb al enkele overwinningen op mijn naam mogen schrijven. De mooiste zijn: Het land van Kleine Hein, Omloop van Strijen en het District Kampioenschap tijdrijden. Ook werd ik tweede in de Marianne Vos classic, derde in de Noord Drentse dorpenomloop en tweede in de Koningsronde van Beilen. Vorig jaar heb ik de etappekoers Tour de Himmelfart in Denemarken gewonnen en twee weken later won ik de witte trui (jongerentrui) in de TMP Tour in Duitsland.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Ik zou heel graag volgend jaar in de Nederlandse selectie willen komen om het EK en het WK te mogen rijden.” Wie is jouw grote voorbeeld? “Mijn voorbeeld is toch echt Anna van der Breggen. Zij heeft dit jaar al grote wedstrijden op haar naam mogen schrijven. Vorig jaar behaalde Anna twee medailles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en werd ze Europees kampioen op de weg.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Ik doe graag leuke dingen met vriendinnen en familie.”

Ook meedoen?

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan door een mail te sturen naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie