Column Coevorden Verbindt: Hoe gaat het?

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. De schrijver is deze week wethouder Joop Brink.

Toen mijn moeder ziek werd, heb ik samen met mijn broers een half jaar intensief voor haar gezorgd. Dat was een hectische tijd, maar ook heel waardevol. Ondanks dat het soms zwaar is, is het mooi om iets terug te kunnen doen voor iemand waar je van houdt. Wat me wel opviel - achteraf - is dat je door betrokken instanties niet snel wordt gevraagd hoe het met jou als mantelzorger is en of je hulp kunt gebruiken. En dat je ook niet snel zult zeggen dat dit zo is. Honderden mensen in de gemeente Coevorden zorgen dagelijks voor iemand in hun naaste omgeving, ongeveer 450 zijn in beeld bij het Steunpunt Mantelzorg van Maatschappelijk Welzijn Coevorden. En dat zijn niet alleen mensen waarvan de ouders inmiddels een hoge leeftijd hebben bereikt. Ook kinderen en jongeren zorgen voor ouders die hulp nodig hebben. Bewonderenswaardig: een jongen van 18 die naar school gaat, sport, vrienden heeft en daarnaast moet zorgen voor een vader of moeder. Dat zijn heel wat ballen om in de lucht te houden, zeker op die leeftijd. En de voorbeelden zijn er genoeg. In onze gemeente hebben we ongeveer vijftig jonge mantelzorgers in beeld. En dat zijn ze dan ongetwijfeld nog niet allemaal. Want hoewel ze het wel zijn, voelt niet iedereen zich aangesproken door de term ‘mantelzorger’. Ergens is dat heel mooi, want ze zien het als iets vanzelfsprekends. Maar dat is tegelijkertijd een risico. Want waar ligt je grens? Wanneer red je het niet meer om al die ballen in de lucht te houden? En durf je dan ergens aan te kloppen? Oog voor mantelzorgers en voor wat zij wel en niet aankunnen vind ik heel belangrijk. Mantelzorgers zijn zonder uitzondering van groot belang voor de mensen die hulp nodig hebben. Als een mantelzorger door overbelasting wegvalt, dan kunnen we op allerlei manieren ondersteunen, maar die rol nooit echt vervangen. Vanuit verschillende clubs - zoals het Steunpunt Mantelzorg en het Contactpunt Mantelzorg Coevorden - wordt van alles voor deze groep gedaan. Activiteiten met informatie of juist een moment van ontspanning, een speciale dag voor jonge mantelzorgers om ze in contact te brengen met leeftijdsgenoten en tegelijk te signaleren of iemand hulp nodig heeft. Maar het is een lastige groep om te bereiken en uit jezelf hulp vragen kan heel lastig zijn. Het voorkomen van problemen - van overbelasting - is bij mantelzorgers heel belangrijk. En dan noem ik nog eens met nadruk de jonge mantelzorgers. Want zij hebben nog een leven voor zich en moeten een goede start kunnen maken, zonder dat er ballen op de grond vallen die ze niet meer op kunnen rapen. Kent u een jonge mantelzorger in uw omgeving? Schroom dan niet om eens te vragen hoe het echt gaat. Wethouder Joop Brink

Auteur

Redactie