Cultureel Dagje Uit voor 160 ouderen uit Emmen

EMMEN

Omdat de gemeente Emmen is uitgeroepen tot Leefvriendelijke Culturele Gemeente gaat de gemeente donderdag 6 juli met 160 ouderen, die intensieve zorg nodig hebben op pad voor een Cultureel Dagje Uit. Het is één van de culturele activiteiten voor ouderen die georganiseerd worden voor ‘Lang Leve Kunst’.

Het is één van de culturele activiteiten voor ouderen die georganiseerd worden voor ‘Lang Leve Kunst’. De gemeente Emmen is twee jaar lang uitgeroepen tot Leeftijdsvriendelijke Culturele Gemeente. Samen met De Kunstbeweging, Zorggroep Treant, Kunst & Cultuur Drenthe en Welzijngroep Sedna worden projecten opgezet om ouderen mee te laten doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Donderdagochtend 6 juli om 10.30 uur vertrekken de bussen vanuit onder meer Treant-zorgcentrum De Holdert voor een culturele rondreis door de gemeente Emmen. Onderweg wordt vier keer een stop gemaakt en kunnen de deelnemers genieten van verschillende culturele activiteiten. Zo treedt het Duo Coevun met accordeons op bij de Kleine Rietplas en komt Sis Hoek van het Erfgoednetwerk bij de Spaarsluis in Oranjedorp vertellen over ‘het kanaal dat er nooit was’. In Emmer- Compascuum is de halteplaats bij de molen, hier ontmoeten de ouderen een dichter die gaat dichten over vroeger en nu. Op het veld bij De Schans in Emmerhout stapt de theatershow van Maters en Roberti in de bus en tracteren zij de ouderen op Theater en Zang op maat. De rondrit gaat langs een prachtige toeristische route door de gemeente Emmen. De ouderen lunchen gezamenlijk bij het Veenpark in Barger-Compascuum.

WijSzijn en AIR

Binnen ‘Lang Leve Kunst’ worden in Emmen in 2017 en 2018 meerdere culturele projecten georganiseerd. Afgelopen voorjaar was dat Artist in Residence (AIR): kunstenaar Yanthe van Nek was actiefin de dorpen Zandpol, Veenoord en Nieuw-Amsterdam. Zij creëerde met ouderen in woonzorgcentrum Oldersheem, kinderen van basisschool Zandpol, amateurkunstenaars en inwoners van beide dorpen een nieuwe bewoner voor het dorp: Everdina. Zij kreeg een eigen gezicht, een eigen onderkomen en een kleinkind. Na de zomervakantie start WijSzijn; dit is een kunstproject voor oud en jong waarin persoonlijke verhalen van Emmenaren de basis vormen voor een audioroute. Zes dorpen of wijken in de gemeente Emmen krijgen in 2017 en 2018 een nieuwe wandelroute, die via een website op de telefoon te lopen is. Daarop zijn onder andere verhalen uit de buurt te horen, maar ook nieuwe verhalen. Na de zomer start

WijSzijn in Angelslo

Waarom kunst en cultuur voor ouderen? “Met Lange Leve Kunst probeert de gemeente Emmen verschillende groepen ouderen mee te laten doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Niet alleen de gezonde en vitale ouderen maar ook mensen die extra zorg nodig hebben”, zegt cultuurwethouder Robert Kleine. “De vergrijzing is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. De vergrijzing is onze regio is groot, dus Emmen is een interessante proeftuin voor dit project. Daarnaast is het enorm fijn om te zien dat we veel van onze ouderen die vroeger niet te kans hebben gehad om te genieten van cultuur, die kans nu wel kunnenn bieden. We laten ze dit graag beleven.” Meedoen aan kunst en cultuur heeft een positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen. Het Fonds Cultuurparticipatie is daarom vorig jaar gestart met het programma ‘Lang Leve Kunst - Op weg naar Age Friendly Cultural Cities’. Zij zetten in op een duurzame samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn. De gemeente Emmen ontvangt in totaal 50.000 euro van het Rijk voor dit project en legt hetzelfde bedrag bij als cofinanciering.

Auteur

Redactie