Amateurkunstprijzen uitgereikt

EMMEN

De Emmer wethouder Robert Kleine overhandigde vorige week vrijdag de Amateurkunstprijzen. Duizend euro ging naar verpleeghuis De Bleerinck in Emmen.

De Bleerinck kreeg die prijs vanwege een project genaamd Kroonisme. Kroonisme is een beeldende kunstproject onder leiding van activiteitenbegeleiders Albertje Lubbers en Inge Hermans. Onder de titel ‘Met elkaar, voor elkaar, door elkaar!’ wordt samen met de bewoners wekelijks gewerkt met gerecycled materiaal. Een bijzonder initiatief waarbij de ouderen gestimuleerd worden om zich kunstzinnig te uiten. Lubbers: “Wij zijn heel blij dat ons initiatief gewonnen heeft en we willen ons heel graag inzetten om meer projecten te doen bij verpleeghuizen, zorgcentra, buurtcentra en dagbestedingsprojecten.” Wethouder Kleine gaf ook een zogenoemde Jongerenprijs weg, ter waarde van 500 euro. Die ging naar het project ‘freerunning’ van gymnastiekvereniging Klazienaveen. Freerunning is een sport waarbij met onder meer grote sprongen obstakels in het straatbeeld overwonnen moeten worden. “Wij werken samen met docent Niels Wesseling aan het opzetten van freerunning voor kinderen met een beperking. Voor deze kinderen is sporten heel belangrijk en een stoere activiteit als freerunning is een enorme uitdaging. Voor dit project werken we samen met de Thriantaschool in Emmen”, aldus Simone Veenstra, voorzitter van de vereniging.

Ericarré

Juryvoorzitter Greetje Kuipers, cultuurkoppelaar van Emmer stichting De Kunstbeweging, legt uit dat de amateurkunstprijzen zijn bedoeld om nieuwe ontwikkelingen en - samenwerkingen te stimuleren. “Vorig jaar won theaterkoor Ericarré uit Erica. Zij maakten een kerstmusical met een wandelroute. De Jongerenprijs ging vorig jaarnaar het Hiphopdans collectief Back2TheStreets.” Om in aanmerking te komen voor de prijs is er een simpele spelregel: het initiatief moet gaan om een nieuwe samenwerking die de ontwikkeling van amateurkunst bevordert en waarmee nieuwe doelgroepen worden bereikt. Kuipers daarover: “Iedereen die bezig is met muziek, schilderen, dansen, beeldhouwen, fotograferen of zingen in een koor doet aan amateurkunst. Met deze prijs stimuleren we nieuwe initiatieven. Iets nieuws beginnen betekent vaak dat er met andere mensen wordt samengewerkt of dat er een nieuw publiek wordt aangeboord. Het interessantste initiatief van de afgelopen tijd geven we een extra impuls met deze prijs. Overigens hoeft de winnaar geen officiële vereniging of stichting te zijn. Ook een samenwerkingsverband of een informele groep kan in aanmerking komen.” De Kunstbeweging vindt het belangrijk dat ook jongeren gestimuleerd worden om kunst- en cultuurprojecten te organiseren. “We hebben veel ervaring met projecten voor jongeren en hebben geleerd dat zo’n extra stimulans de sleutel tot succes kan zijn. Aanmelden kan weer in het voorjaar van 2018”, aldus Kuipers. Mail naar info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie