Expositie ‘MH17-kraanvogels’ in Afrikahuis oude zoo

EMMEN

In het Afrikahuis in de oude dierentuin in Emmen zijn vanaf 18 juli 298.000 gevouwen origamikraanvogels te bewonderen. Duizend kraanvogels voor elk slachtoffer van de vliegtuigramp MH17, over twee weken alweer drie jaar geleden.

Deze papieren kraanvogels zijn door duizenden mensen uit verscheidene landen gevouwen waaronder, Duitsland, Spanje, Zuid-Afrika, Indonesië en Frankrijk. De bedoeling is dat al deze kraanvogels in een kunstwerk verwerkt worden, maar voor het zover is wil initiatiefneemster Tjitske Dijkstra graag de hoeveelheid laten zien en de troostende werking laten ervaren. Een immens ontwapenend gebaar op dit oorlogsgeweld. Dijkstra liet onlangs in Dagblad van het Noorden weten nog geen bestemming te hebben voor de kraanvogels. Toen kwam de Emmer kunstenaar Ingo Leth in actie, die zijn galerie heeft gevestigd naast de entree van de oude zoo. Leth heeft zich door duizend kraanvogels te schilderen op vergelijkbare wijze geuit. Sadaku Sasaki, een Japans meisje dat zelf oorlogsslachtoffer was, heeft op haar sterfbed, terwijl ze kraanvogels aan het vouwen was, de wereldvrede gewenst. Tjitske Dijkstra heeft het gedachtegoed van Sadaku Sasaki overgenomen, toen ze in eerste instantie duizend kraanvogels voor haar vriendin en collega Hieke Raap wilde vouwen, die in de MH17 zat. Op 17 juli wordt in Haarlemmermeer het Herinneringsbos officieel geopend ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Op die dag opent ook het Afrikahuis zijn deuren. De expositie is daarna tot en met eind augustus van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Tijdens de tentoonstelling kunnen mensen zelf kraanvogels vouwen.

Auteur

Redactie