Column Coevorden Verbindt: Landbouw en Zuidenveld

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. De schrijver is deze week burgemeester Bert Bouwmeester.

Het Zuidenveld Festival komt eraan. Het kan bijna niet dat u dit is ontgaan. Sleen is de organisator deze keer en ik moet zeggen: die zijn goed bezig! Los van dat je aankondigingen en voorbereidingen overal voorbij ziet komen, staat er ook een werkelijk fantastisch programma. Als inwoner van het organiserende gebied ben ik wellicht niet helemaal objectief, maar als we het hebben over vernieuwing, dan zie ik echt unieke activiteiten. Wie had er een aantal jaren geleden gedacht dat er een ‘Game-event’ en een ‘Wildmanrun’ op het programma zouden staan? Mooi vind ik ook dat het gevoel van de oorspronkelijke landbouwtentoonstelling nog nadrukkelijk aanwezig is. De concours hippique en een keuring blijven gewoon. Een prachtige combinatie van traditie en vernieuwing. De landbouw blijft een belangrijke sector. Zeker voor onze gemeente en deze regio. We steken als college nadrukkelijk regelmatig ons licht ergens op. Vorige week deden we dat met ons bedrijfsbezoek bij een biologisch boerenbedrijf met kaasmakerij, met zorgtak én met duurzame energie door zonnepanelen en een mestvergister. Naast de hightech ontwikkelingen in de agrarische sector is dit ook vernieuwing. Je horizon verbreden, avonturen aangaan met nieuwe producten en diensten, met duurzaamheid; heel mooi om te zien. Mooi ook dat het een familiebedrijf is. Dat je ziet dat de ouders de ervaring en kennis van het melkveebedrijf nu combineren met de vernieuwende ideeën van hun kinderen. Een verbreding die past bij deze tijd en de nieuwe generatie. De manier waarop deze familie onderneemt, maakte indruk op ons als college. Nog even terug naar het Zuidenveld. De van oorsprong culturele avond vond deze keer twee weken voor het Zuidenveld al plaats. Als ‘Zuidenveld Muziekgala’. Dit was een groot succes. Het is ongekend hoeveel muzikaal talent er in Sleen en omgeving te vinden is. Diverse soorten muziek, prachtige optredens, honderden mensen als publiek en een fantastische sfeer. Ik houd erg van muziek en omdat het redelijk bekend is dat ik trompet speel, had ik me laten verleiden mee te spelen. Erg leuk om te doen natuurlijk, maar misschien toch iets te weinig geoefend want geheel vlekkeloos was het niet. Ik had overigens de indruk dat ik me daar meer zorgen over maakte dan het publiek. Dat bleef enthousiast. Als we deze sfeer vast kunnen houden en mee kunnen nemen naar het weekend van zes tot en met negen juli, dan komt het helemaal goed. En wanneer u denkt dat het Zuidenveld alleen is voor mensen die iets met de agrarische sector hebben, dan heeft u dat mis. Kijkt u maar eens naar het programma; dat biedt echt activiteiten voor elk wat wils. Voor inwoners van jong tot oud, voor recreanten, voor toeristen, voor iedereen. Ik hoop dan ook dat ik veel van onze inwoners tref gedurende die dagen, maar ook veel mensen die ik niet ken! Ik wens Sleen nog veel succes met de laatste loodjes voorbereiding en voor de rest: een goed Zuidenveld voor iedereen! Burgemeester Bert Bouwmeester

Auteur

Redactie