Emmen zoekt kunstzinnig talent

EMMEN

De Emmer stichting De Kunstbeweging is in opdracht van de gemeente Emmen op zoek naar jongeren die hun artistieke en creatieve talent op hoog niveau willen ontwikkelen.

Het ontplooien van kunstzinnige talenten van jongeren is van wezenlijk belang voor de brede vorming van kinderen en jongeren, meent De Kunstbeweging. De stichting ziet dat als een investering in de toekomst van de jeugd en daarmee de samenleving. Ook dit seizoen wordt een grote diversiteit aan jong Emmer talent ondersteund. Zo wordt Isa Zwart (17), die onlangs het Drèents Liedtiesfestival in het Atlas Theater won, ondersteund door gitaardocent Jeff Zwart. De coaching gaat vooral om het opnemen van eigen nummers en begeleiding bij het ‘in de markt zetten’ van het product. Zo ging het duo laatst op bezoek bij een plugger, wat er in resulteerde dat Isa’s single ‘Mamme See’ nu op meerdere regionale radiostations wordt gedraaid.

Motoriek

Een ander talent is de 12-jarige drummer Bodhi Swager. Slagwerkdocent Peter Deiman van De Drumstudio begeleidt Bodhi om het maximale uit zichzelf te halen. Deiman vertelt: “Vanaf de eerste slag die hij gaf tijdens de proefles zag ik al dat hij een goede was. Hij heeft van nature de motoriek mee en hij kan goed luisteren. We gingen een nummertje drummen en hij zat meteen in de puls van het nummer.” Ook veelbelovende bandjes kunnen aangemeld worden voor bandcoaching. Zo werd dit seizoen ‘Sorry John’ gecoacht door Robin Assen de van oorsprong Drentse drummer van de Amsterdamse band Navarone. „Robin geeft ons tips en leert ons om meer uit een nummer te halen door terug te gaan naar de basis en de groove van elk nummer”, aldus drummer Jurrie Tulp en gitarist Dion van der Geest van ‘Sorry John’.

Workshops

Per aangemeld talent wordt passende coaching gezocht. Dit kan dus bestaan uit extra workshops of lessen, een masterclass, maar het kan ook gaan om het kunnen lenen van een goed instrument bij een instrumentenfonds. Ook grotere groepen kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning. Zo wordt het eerste jaar van de Vooropleiding Muziek die per september op het Esdal College in Emmen begint in het zadel geholpen, net als de Vooropleiding Dans die dit seizoen werd opgezet op het Carmelcollege. Volgend seizoen kunnen er weer kunstzinnige talenten voorgedragen worden. Docenten en kunstinstellingen kunnen bijzondere talenten aanmelden via info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie