Wildlands Maandwinnaar: ‘Fotografie is een zoektocht’

EMMEN

Riekus Reinders uit Emmen is de tweede winnaar geworden van de Wildlands Maandfoto. Zijn foto van de ijsberen en het kind scoorde van alle weekwinnaars in de maand juni het hoogste bij de jury.

De 51-jarige Reinders komt uit Emmen en bezoekt Wildlands vaak met zijn vrouw. De Emmenaar wist bij de entree van Wildlands al dat hij een foto van een ijsbeer en een kind wilde maken. Dat er een tweede ijsbeer te zien is, noemt hij puur geluk. De bijzondere interactie tussen mens en dier gaf de doorslag om deze foto tot Maandwinnaar te benoemen. Ook de compositie en de kleuren pakken heel goed uit. Omdat Reinders Maandwinnaar is geworden, ontvangt hij van Wildlands een zogenoemd expeditiepakket en een interview in deze krant. Had je verwacht Maandwinnaar te kunnen worden? “Ik had het absoluut niet verwacht, maar goed, door eenvoudig mee te doen zou je natuurlijk zomaar kunnen winnen.” Wat vind je ervan dat je Maandwinnaar bent geworden? “Ik was op vakantie en mijn familie stuurde me een berichtje dat mijn foto in de krant stond. Dat was al leuk, maar nu ik Maandwinnaar ben geworden is het helemaal geweldig.” Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto. “In de periode dat ik deze foto maakte zwommen de ijsberen vaak in het bassin met de mooie ronde raampjes. Dit had een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Een ijsbeer zien, onder water, door een raampje, en soms ook nog eens heel dichtbij, da’s voor veel kinderen erg spannend en verbazingwekkend. Ik had de ijsberen al meerdere keren gefotografeerd door de raampjes maar ik vond ’t niet genoeg. Ik had mijn zinnen gezet op het maken van een foto waarbij een ijsbeer van achter het raampje naar een bezoeker of kind zou kijken zodat er een binding ontstaat tussen datgene wat zich aan weerszijden van het ronde raampje bevindt. Dit was best lastig, ik heb veel foto’s nodig gehad maar uiteindelijk zat hij er bij.” Waarom vind je de foto geslaagd? “Ik vind de foto geslaagd omdat er op staat wat ik er op wilde hebben. Ik kreeg datgene waar ik naar op zoek was en nog wat extra’s. Ik wilde één ijsbeer die keek maar het werden er twee! Dat de tweede ijsbeer ook zo goed meedoet op de foto is puur geluk.” Wat betekent fotografie voor je? “Fotografie is voor mij een zoektocht, altijd op zoek naar iets moois, soms iets nieuws, en dan weer verder. Bij het bewerken van foto’s gaat de zoektocht soms door. Soms ontdek ik iets nieuws in een eerder gemaakte foto, gewoon door hem bijvoorbeeld bij te snijden. Verder heeft de ruwe registratie van de camera vaak wat Photoshop nodig om de foto te laten stralen.” Met wat voor type camera is deze foto gemaakt? “Een oude Nikon D800 + Nikon-lens 16-35mm.” Wat is je mening over Wildlands? “Ik vind Wildlands een prachtig park. De aankleding, de vele details, hoe mooi alle rotsen zijn gemaakt, de bruggen, de gebouwen met daken als lappendekens van golfplaten, te veel om op te noemen. Verder wordt het park steeds mooier doordat de begroeiing voller wordt. Een heel goede zet van de afgelopen tijd vind ik de doodshoofdaapjes. Deze lopen nu vrij rond en klimmen in de bossen en over touwen boven de bezoekers. Gewoon prachtig om mee te maken.” Bezoek je het park vaak? “Jazeker, vaak met mijn vrouw.” Wat vind je het mooiste gedeelte in het park? “Moeilijk, maar dan ga ik voor het ijsberenverblijf. Hoewel dat misschien meer aan de ijsberen ligt dan aan het verblijf. De meeste dierenverblijven vind ik erg mooi uitgevoerd.” Wat mist het park nog? “Geen flauw idee. Panda’s? Ik mis niets. Er is genoeg te ontdekken in het park.”

Auteur

Redactie