Coevorder vergunninghouders zeggen 'ja' tegen normen en waarden: foto's

COEVORDEN

De eerste dertien vluchtelingen met een verblijfsvergunning die meededen aan het kennismakingstraject in de gemeente Coevorden, tekenden woensdagmiddag in het gemeentehuis Hof van Coevorden de participatieverklaring. De veertiende van de groep was afwezig vanwege een verhuizing.

Door Kristian Elders De vergunninghouders geven met de ondertekening aan de Nederlandse normen en waarden te kennen en te begrijpen. Zij willen actief een bijdrage leveren. De groep deed mee aan een cursus van zes dagdelen, die georganiseerd werd door Vluchtelingenwerk Noord-Nederland, Humanitas Coevorden en Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC). De cursus bestaat uit theorie en praktijk. Vluchtelingenwerk, Humanitas en MWC bekijken volgens de gemeente Coevorden samen hoe het praktijkgedeelte verder kan worden ingevuld. Een van de ondertekenaars is de 32-jarige Rehab Almokhlef uit Coevorden. In haar geboorteland Syrië was zij tandarts. Rehab woont nu ruim anderhalf jaar in Nederland. De Coevordense deed met veel plezier mee aan de cursus, die bestond uit workshops over onder meer de rechten van de mens in Nederland. "Vrijheid en respect voor elkaar zijn belangrijk", vertelt Rehab met een fraaie bos bloemen in haar handen. "Geen discriminatie en wij moeten elkaar helpen. Onder meer daarover hebben we geleerd. De workshops waren in scholengemeenschap De Nieuwe Veste."

De Zevenster

Rehab betitelt de groep als 'leuk'. "Wij kregen ook een rondleiding door Coevorden en werden bijgepraat over de historie van de stad. Daarnaast liep ik een dag mee bij tandheelkundig centrum de Zevenster hier in Coevorden." Eerst is het voor Rehab zaak om de Nederlandse taal volledig en goed onder de knie te krijgen. De lessen van taalinstituut ITOM komen daarbij goed van pas. Daarna wil zij gaan studeren en uiteindelijk aan het werk. "Ik wil graag weer tandarts zijn. Het maakt me niet uit waar, maar natuurlijk zou Coevorden leuk zijn." Wethouder Jeroen Huizing sprak de groep toe in het gemeentehuis en dat was voor hem een grote eer. "Ik wil best met jullie op de foto, maar dan moet er wel gelachen worden", liet Huizing weten vlak voordat de handtekeningen werden gezet. "Vinden jullie het spannend? Dat is nergens voor nodig, hoor." Het ijs bleek na het zetten van de handtekeningen volledig gebroken, terwijl Huizing het laatste restje spanning weghaalde. "Welkom in Nederland en welkom in Coevorden. Neem nog iets te drinken en eet vooral ook een stroopwafel."

Auteur

Redactie