Heden en Verleden: Lang leve de leraar

Emmen

Wat wil je later worden? Dit vraagt iedereen wel eens aan een kind en dan krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Astronaut, danseres, politie, brandweer en soms zelfs juf of meester. Dit laatste is leuk om te horen als je zelf voor de klas staat.

Hoewel de jongste schoolkinderen nog respect hebben voor docenten neemt dit met de jaren af. Ik werk op een middelbare school in Emmen en heb fantastisch contact heb met mijn leerlingen, maar toch hoor ik zelden dat één van hen voor de klas wil staan. Ouders hebben nog minder respect voor docenten. Hoe komt dat toch? Het onderwijs heeft geen ‘cool’ imago. Uit onderzoek blijkt dat de status van het vak in tien jaar tijd ongelofelijk snel is gedaald. Docenten, meesters en juffen zijn opgeleid op hbo- of universitair niveau, maar krijgen toch minder respect dan andere hoogopgeleiden. Best bijzonder, gezien de belangrijke taak die ze iedere dag uitvoeren. Stelt u zich eens voor dat u iedere dag de verantwoordelijkheid moet dragen over 32 kinderen. Dat is een bomvolle klas vol energieke mensen met een eigen identiteit en niveau. U moet hen veiligheid bieden en voorbereiden op onze toekomstige samenleving. Ze moeten leren over goed en kwaad, kunnen samenwerken, een computer gebruiken, luisteren, lezen, schrijven, een mening vormen en nog veel meer. U maakt opdrachten, toetsen en bereid klassenuitjes en examens voor. U moet verslagen invullen en gesprekken met ouders voeren. Als laatste is er ook nog eens zwaar bezuinigd op speciaal onderwijs en zijn de salarissen al jaren bevroren. Een tekort aan leraren lijkt logisch. Om deze reden gingen vanochtend de deuren van basisscholen het eerste uur dicht. Ook in Zuidoost-Drenthe gingen meesters en juffen staken. Natuurlijk zorgt dit vooraf al voor veel gemopper bij ouders. Gelukkig hoeven deze mensen over een paar jaar niet meer te zeuren over stakingen, want dan zitten hun kinderen noodgedwongen iedere dag thuis. Docenten staken bijna nooit, want ze willen het leven voor u of uw kind niet moeilijker maken. Iedereen die voor het onderwijs kiest doet dit uit liefde voor de leerlingen. Docenten staken omdat ze vrezen voor de toekomst van het onderwijs en dat van uw kind. Misschien kunt u hen daarin vertrouwen en ondersteunen. Natuurlijk kunt u ook eens helpen bij een klassenuitje of een andere activiteit. Laten we vooral niet vergeten dat werken in het onderwijs nog steeds het mooiste werk is dat er bestaat. Ik kan het weten. Docent en schrijver Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie