Burgemeesterscolumn: Jong Talent

Emmen

In de basisschool in Klazienaveen is de spanning voelbaar. Er wordt niet elke dag een heus boek gepresenteerd. En dan komt de burgemeester ook nog langs.

Monique Immink heeft een boekje geschreven over het Drents. Ze studeert aan de Pabo. Op haar stageschool in Klazienaveen heeft ze lessen gegeven over het Drents. Haar ervaringen heeft ze opgeschreven in een leuk boekje. Een citaat van een van de leerlingen vormde de titel: ‘Juf, ik kan geen Drents, ik ben ABN’. In het speellokaal zijn veel genodigden. Het zijn familie en vrienden van Monique. Bovendien zijn er heel wat mensen van de Pabo. Directeur van het Huus van de Taol, Jan Germs, doet de aftrap. Monique leest voor uit eigen werk. Dat is voor een eerste keer best spannend. Maar ze brengt het met overtuiging. De oudste kinderen zingen een Drents liedje. Ze luisteren beleefd naar wat toespraakjes. Daarna krijg ik het eerste exemplaar overhandigd. Natuurlijk geef ik haar een groot compliment. Knap dat je op zo’n jonge leeftijd met zoveel durf Drentse lessen gaat geven. En nog knapper als je daar zo’n leuk boekje van maakt. Iedere basisschool in Drenthe krijgt een exemplaar. Dat kan weer een mooie impuls worden voor het Drents op school. En aandacht geven aan meertaligheid is enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van elk kind. Vaak denken Drentstalige ouders dat ze Nederlands moeten spreken tegen hun kinderen. Maar uit stapels onderzoek blijkt dat kinderen op jonge leeftijd met gemak meer talen aankunnen. Spreek dus maar Drents. ’s Middags zie ik nog meer jong talent. Ik mag het Jeugdparlement van Emmen voorzitten. Veertig jongeren van vier scholen voor voortgezet onderwijs zijn al de hele dag bezig met plannen maken om Emmen nog mooier te maken. Raadsleden zorgen voor de begeleiding. In de vergadering worden vijf plannen gepresenteerd. Voor het realiseren van het beste plan is 1250 euro beschikbaar. Het is warm in de raadszaal. Maar de leerlingen laten zich er niet door van de wijs brengen. Geconcentreerd presenteren ze hun plannen. Na elke presentatie is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Ook hierbij valt op hoe goed ze dat doen. De vragen zijn direct, niet op de man en opvallend vaak raken ze precies het zwakke punt van het voorstel. Ook de beantwoording gaat professioneel. Ik heb wel eens grotere ordeproblemen in de raadsklas gehad. Er komen mooie plannen voorbij. Zo is er een mooi plan om op het Raadhuisplein grote letters neer te zetten (WeEmmen), een beetje afgekeken van ‘I Amsterdam’. Een ander idee is een rondreizend podium, waarop de diverse wijken en dorpen allerlei activiteiten kunnen organiseren. Na twee stemrondes wordt de winnaar bekend: ‘Free as a butterfly’. Dit moet een feest worden waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn en geaccepteerd wordt zoals hij of zij is. Bekende Nederlanders kunnen worden uitgenodigd om over hun seksualiteit te praten.Er wordt wel eens gemopperd op ‘de jeugd’. Maar in Emmen kom ik veel leuke en slimme jongeren tegen, die echt wat van hun leven willen maken. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie