Jerry Stoker en Nina Jasperse hijsen regenboogvlag in Coevorden: foto's

COEVORDEN

Roze Zaterdag is voor de Coevorder raadsleden Jerry Stoker (PAC) en Nina Jasperse (PvdA) een mooi moment om de regenboogvlag te hijsen op het balkon van het gemeentehuis Hof van Coevorden. De raad nam eind februari een motie aan van de Partij van de Arbeid en het Progressief Akkoord Coevorden om een regenbooggemeente te worden.

Door Kristian Elders De gemeente Coevorden wil zich inzetten voor acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers). Coevorden is de elfde Drentse regenbooggemeente. Alleen Midden-Drenthe ontbreekt nog. In het gemeentehuis spraken zaterdagmorgen niet alleen Stoker en Jasperse. Ook Max ter Waarbeek van de Jongerenraad Coevorden en burgemeester Bert Bouwmeester voerden het woord. De leden van de Jongerenraad Coevorden willen bij het begin van de aanstaande Historische Havendagen in de vestingstad elke schipper een regenboogvlag aanbieden om in de scheepsmast te hangen. Dat Coevorden een regenbooggemeente is, moet volgens de sympathisanten meer dan slechts een symbolische betekenis hebben. “Coevorden zijn we samen. In alle opzichten”, zegt Bouwmeester. “Het is belangrijk dat iedereen ook echt als mens wordt gezien.”

School Preventie Plan

Informatie over acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBT-ers moet onderdeel gaan worden van het School Preventie Plan. De gemeente Coevorden, Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) en de basisscholen in de gemeente werken samen om die voorlichting met ingang van het nieuwe schooljaar over te kunnen brengen op de groepen zeven en acht. Basisscholen kunnen zich aanmelden voor een voorlichtingsles die wordt gegeven door een opbouwwerker van MWC. De partijen worden ondersteund door onder meer Movisie. Dat is een landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein. In elk geval veertien basisscholen meldden zich tot dusverre aan. Jasperse: “Geen woorden, maar daden. Met alleen de titel regenbooggemeente komen we geen stap verder. Er moeten dus concrete acties komen. Wij zouden het mooi vinden wanneer de gemeente zich aansluit bij Paarse Vrijdag (scholieren en studenten tonen op de tweede vrijdag in december hun solidariteit met LHBT-ers, red.). Organisaties zouden moeten worden opgeroepen om die dag passende activiteiten te organiseren. Ook denken we aan een aansprekend kunstwerk in het nieuw te ontwikkelen stationsgebied hier in de stad.”

Auteur

Redactie